Читај ми!

Панчевачка гимназија обележава 160 година постојања

Наредбом Дворског ратног савета у Бечу, у Панчеву је 1863. године основана Царско-краљевска виша реалка - данашња Гимназија "Урош Предић". Ова средња школа, низом манифестација, обележава 160 година постојања.

Свечана академија у Културном центру била је једна од манифестација којом је панчевачка Гимназија обележила свој велики јубилеј.

Заједно су наступили ђаци и професори, а кроз кратак филм подсетили су се оснивања установе и познатих ученика и предавача, који су кроз њу прошли, међу којима су Лаза Костић, Мирослав Антић, Борислав Пекић. Школа данас има близу хиљаду ђака, који похађају друштвено-језички, природно-математички и ИТ смер.

Ученик Урош Домастовски каже да му је Гимназија логичан избор за студирање и додаје да је су добри професори, али и друштво. 

"Имамо драмски клуб, имамо ‘Гимназијски идол’ у оквиру Дана школе, имамо професорски бенд. Друге школе не организују ништа овако слично", каже Мија Перовановић, ученица.

Истакнути Панчевци Тома Сандуловић и Игњат Барајевац су тридесетих година 19. века завештали новац за оснивање Гимназије, али је указ од аустро-угарских власти стигао тек 1863. године. Кроз историју је било много изазова, али још више успеха. Па и данас њени ученици постижу изузетне резултате на свим такмичењима.

"Била је привилегија бити ђак ове школе, а нарочито професор после. И заједно са великанима као што су били Милош Црњански, Урош Предић, Михајло Пупин и море других, да су и моји кораци удубљивали ово степениште као и њихови", каже Љиљана Алексић, професорка у пензији.

Јубилеј се обележава уз позоришне, музичке и научне догађаје, а школа и даље напредује проширујући своје капацитете.

"Прошле године у ово време завршена је реконструкција фискултурне сале, а овог септембра започели смо изградњу новог објекта у дворишту школе, који ће имати 12 кабинета. Јако смо срећни што ћемо уз помоћ Града решити оно што нас је дуго мучило, а то је недостатак простора", каже Зорица Помар, директорка школе.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара