Читај ми!

Камени цвет у Јасеновцу и Унеско, могућност да се обезбеди заштита

Анета Владимиров из Српског народног вијећа негирала је наводе о захтеву да се споменик "Камени цвет" у Јасеновцу нађе на Листи светске баштине Унеска. Она истиче да се препоруке које је експертска група Међународне алијансе за сећање на Холокауст упутила односе се пре свега на организационо јачање.

Спољна сарадница за израду препорука експертске групе Међународне алијансе за сећање на Холокауст, Анета Владимиров рекла је у Дневнику РТС-а да нису истинити наводи, које је претходних дана пренело више медија, да је та група тражила од Загреба да Унеску преда захтев да се споменик "Камени цвет" и подручје на којем се налази јасеновачки меморијал нађу на Листи светске баштине.

"Када су у питању ове најаве у медијима, оне заправо, колико је мени познато, нису истините. Дакле, експертска група је изнијела низ приједлога побољшања институционалног односа према јавној установи и организацијског јачања јавне установе спомен-подручја. Али, дакле, тражење за листу Унеска није било на листи тих приједлога", наводи Анета Владимиров, која је и члан Српског народног вијећа.

Она истиче да се препоруке које је експертска група упутила пре свега везују за организацијско јачање.

"У препорукама је, између осталог, и повећање пре свега истраживачког тима и консолидирање установе у некој широј регионалној, али и интернационалној свјетској мрежи сличних институција, које се налазе на стратиштима и истовремено су музејски обрађене. Осим тога, дакле, врло је важан моменат у препорукама доступност архивског градива", напомиње Анета Владимиров.

Осим тога, додаје, једна од важних препорука је свакако евалуација постојеће поставке у једном ширем интернационалном тиму, где се јако инсистира на партиципативности, што значи да би у евалуацији поставке требале да учествују све заинтересоване стране.

"Брутално искривљавање повијесних чињеница"

Анета Владимиров се осврнула и на покушаје ревизије историје.

"Застрашујућа мјеста попут Јасеновца, осим што носе терет страхоте коју морају свједочити и коју требају да свједоче, она истовремено носе терет ревизионизма у протеклих 20-30 година, који је довео до бруталних искривљавања повијесних чињеница", оценила је Владимиров.

Срби у Хрватској – субјект или објекат политичке борбе

Што се тиче положаја Срба у Хрватској, каже да је он данас комбинација дугог конститутивног наслеђа до рата деведесетих и савремене политичке мањинске позиције у којој се најчешће од мањина, не само у Хрватској, већ и у другим земљама, очекује да буду објект политичке борбе.

"Српско народно вијеће у односу према питању квалитете, начина живота Срба и српске баштине у Хрватској, заправо се залаже за то да смо субјект политичке борбе, што наравно има многе своје предности, али и многа своја ограничења. И унутар тога свака борба за баштину, за споменичку или нематеријалну баштину која се тиче Другог свјетског рата, дакле културе сјећања коју ми настојимо развити, увијек је и питање културе заједнице. Српска заједница је у неким питањима виталнија од већине и грађански, ја бих рекла, и храбрија", закључује Анета Владимиров.

Могућност заштите Унеска за јасеновачки Камени цвет

Након гостовања у Јутарњем дневнику РТС, Анета Владимиров се јавила редакцији РТС и навела да је говорила несвесна да је процес израде препорука могао бити настављен и након учешћа ње и њеног колеге Иве Пејаковића, директора Спомен-подручја Јасеновац са којм је и проверавала информације пре гостовања.

Објашњава да је добила информацију да има разлога да сумња да консултативни процес није био завршен 12. јуна 2023. до када је радила радна група у чијем је саставу била.

Владимиров се извинила на конфузији до које би њено гостовање могло довести.

Током вечери РТС-у је посредно омогућен и увид у списак од 14. јуна 2023. године у којима у једном од чланова стоји да експертска група Међународне алијансе сећања на холокауст препоручује да се истражи могућност да се обезбеди заштита Унеска за јасеновачки Камени цвет.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се