Читај ми!

Помозите младима из "Куће могућности", купите новогодишње поклоне које су они направили

И када постану пунолетни, млади који напуштају систем алтернативног старања, још нису у могућности да потпуно самостално брину о себи. Подршку за становање, образовање и учење разних послова налазе у "Кући могућности". Ако желите да им помогнете, купите новогодишње поклоне које су они правили.

"Kућа могућности" намењена је младима без родитељског старања који су са пунолетством напустили дом за незбринуту децу или своју хранитељску породицу. Ту, поред смештаја, хране и психолошке подршке, имају и могућност да науче понеки занат.

"Овде ми је стварно дивно. Ја сам овде нашао велику подршку, што од Тање, што од укућана. Лепо се сналазим, студирам и планирам да завршим факултет у наредном периоду, да завршим ауто-школу, стремим ка томе. Имам 19 година и овде сам од прошле године", каже Андреј Тодоровић.

Председница Удружења "Звезда" Татјана Дражиловић истиче да је реч о становању уз подршку за младе, да би и они имали прилику да заврше образовање уколико нису, да се запосле, науче животне вештине.

"Побринемо се уколико постоји неки здравствени проблем. Често постоји потреба за психолошком подршком. Све оно што је потребно једној младој особи, како би се успешно осамосталила", наводи Дражиловићева.

Новогодишњи поклони за додатну зараду

Kуће могућности, осим у Београду, на Лединама, постоје и у Нишу и Kрагујевцу. Финансирају се од донација и продајом ствари које сами праве. У току је израда поклона и новогодишњих украса, што и младима доноси додатни вид зараде.

Председница Удружења "Звезда" указује на то да млади људи од 18 година, с колико најчешће и напуштају систем алтернативног старања, нису сасвим зрели и у могућности да у потпуности брину о себи.

Истиче да две године, колико у просеку програм траје, служи управо томе, да се свеобухватно припреме за потпуно самосталан, успешан и интегрисан живот.

"Најчешће то буде путем препоруке центара за социјални рад или центара за социјални смештај или неких других установа и појединаца. Млада особа се пријави за програм, обави се један индивидуални разговор где се представи програм и након тога ово постаје њихов дом", наглашава Дражиловићева.

На послу или у школи

Запослени у том центру наводе да се млади ту најчешће задрже и дуже од две године. За осам година било их је више од осамдесет.

Тренутно је у овом смештају деветоро младих.

Данас су скоро сви на послу или у школи, што је добро. Ако желите да им помогнете, купите новогодишње поклоне које су они правили.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво