Читај ми!

За вантелесну оплодњу са донираним ћелијама о трошку државе пријавило се 2.000 жена, одобрен поступак за скоро 870 њих

За годину дана, колико траје пријављивање за вантелесну оплодњу о трошку државе са донираним репродуктивним ћелијама, од децембра прошле године, преко е-Управе, пријавило се око 2.000 жена које живе у заједници или без партнера. РФЗО је до сада одобрио тај поступак за 866 жена, урађено је 390 поступака, а потврђено 75 трудноћа.

Број оних који се остваре као родитељи уз помоћ вантелесне оплодње повећава се из године у годину. Очекује се да ће до краја децембра у Србији током 2023. године бити обављено укупно 11.000 поступака.

Поступак вантелесне оплодње спроводи се у 15 приватних и 7 државних здравствених установа.

Само у Народном фронту ове године било је 1.000 поступака, укључујући и крио-ебриотрансфере. Са донираним репродуктивним материјалом било је 80 поступака.

“Прошле године је повећана старосна граница на 45 година. Омогућен је за прво дете неограничен број поступака и криотрансфера. За друго дете су омогућена два стимулисана и три криотрансфера. Плус неограничено замрзавање. И омогућене су донације, као и решавање онкофертилитета, односно замрзавање репродуктивног материјала за пацијенте са малигним болестима. И све је то довело до повећања броја поступака у целој земљи“, рекао је проф. др Жељко Миковић, директор Клинике Народни фронт.

Процес оплодње донираним репродуктивним ћелијама почео је прошле године.

“То за сада функционише врло брзо и ефикасно. Право на ове поступке имају жене без партнера које немају дете, а имају до 45 година. Имају право на три стимулисана покушаја зато што добијају три сламчице сперматозоида и уколико у тим стимулисаним покушајима дође до замрзавања ембриона, имају право и на три криоембриона трансфера“, наводи др Ана Јеремић, шефица Кабинета за ембриологију у Народном фронту.

Што се тиче парова, брачних или ванбрачних партнера, они имају право на донацију јајних ћелија и сперматозоида.

“Код донације сперматозоида, парови имају право на три стимулисана покушаја исто као жене без партнера и уколико дође до замрзавања ембриона на три стимулисана покушаја. Када је у питању донација јајних ћелија, имају право на три покушаја и три криоембрио трансфера, при чему то подразумева један увоз“, објашњава др Јеремић.

Србија за сада сарађује са три банке – из Шпаније, из Чешке и Данске. Материјал који стигне у нашу земљу строго је контролисан и чува се у стриктно одређеним условима.

“Ми приликом сваке испоруке, тј. добијања ћелија, имамо податке о контроли параметара- од када су изашли из иностране банке, тј. можемо да будемо сигурни да су они своје време провели у течном азоту, на минус 190 степени и да ни у једном моменту тај процес није застао“, објашњава докторка.

Из Народног фронта напомињу да имају најсавременије услове за рад, као и стручан кадар, те да се, заједно са Медицинским факултетом, ради и на специјализацији нових ембриолога.

Доктори истичу да је време веома битан фактор код вантелесне октобре, те да жене старости до 35 година треба да се јаве лекару уколико не остану трудне после годину дана покушавања. За старије од 35 година тај период је мањи – шест месеци.

“Не треба губити време. Све има своје могућности и ограничења. Значи, није ни вантелесна оплодња увек успешна. И оно што бих ја поручио - не смеју никада да одустану“, каже др Миковић.

Уз помоћ државе од 2006. године до данас рођено је 17.000 беба, од тога 15.000 новорођенчади у последњих 10 година.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара