Читај ми!

Посао у јавном сектору све мање тражен, недостаје 1.000 инспектора

Сан о послу у јавном сектору више се, по свему судећи не сања. Због ниских плата, ризичног посла, а недовољне заштите, недостаје више од 1 .000 инспектора. Приватне компаније, посебно са страним капиталом, упркос лошој ситуацији на тржишту рада, тих проблема немају.

Приватно пензионо и здравствено осигурање постало је бенефит за запослене који се подразумева. Сада се иде и корак даље. Није обавезно да се седи и ради за радним столом. Може и на удобној софи, да се шета или ради од куће. За предах, ту је сто за билијар или ако запослени пожели, може да засвира на неком музичком инструменту. Пословни простори за ново време немају преграде и сви су на "ти".

"Користимо сваку прилику да их у неким анкетама шта је то што они можда желе као нови бенефит, бенефити који олакшавају породиљама повратак са породиљског или ти први дани када постајемо родитељи су код нас сигурно препознати као један од бољих бенефита," каже стручњак за искуства запослених "А1" Драган Карапанџић.

Тражење најпожељнијег посла и послодавца

Управо су међуљудски односи одмах иза добре плате на листи приликом оцењивања најпожељнијег посла и послодавца, показује најновије истраживање Инфостуда.

Следе могућности које компанија пружа за стручно усавршавање и напредовање а затим однос послодавца према запосленима. Међу пет најбитнијих критеријума избило је и радно време. Предност се даје приватним компанијама са страним капиталом.

"Разлог зашто наши грађани бирају приватне фирме са страним капиталом је управо те неке вредности и нови трендови које стране компаније доносе са собом, а свакако су то компаније које посматрају сваког појединца и сваког запосленог као вредан ресурс", навео је Милош Турински из Инфостуда.

Шта је адут јавног сектора

Под таквим условима, јавни сектор тешко држи корак у атрактивности. Ипак сматрају да имају адут у рукаву.

"Када радите у јавном сектору ипак радите за државу, за своју државу и радите за нешто што је неко вековима градио, а мислим да на то не можете да ставите цену", напоменуо је помоћник директора у Сектору за људске ресурсе и опште послове Управе царине Дејан Реметић.

До краја године планирају да распишу конкурс за пријем 250 службеника који треба да подмладе и кадровски ојачају царину.

"Ми свакодневно радимо на унапређењу статуса царинских службеника и разговара се са Министарством финансија о дугорочним и озбиљним решењима за значајно унапређење статуса царинских службеника које ће бити аналогна решењима у другим државним институцијама," каже Реметић.

Када у потпуности заживи систем за исплату зарада запосленима у јавној управи "Искра", тачно ће се знати број запослених у јавном сектору и њихове зараде. У систему ће бити и локалне самоуправе, војска и полиција.

На једном од наредних техничких разговора са ММФ-ом на столу ће се наћи и питање зарада запослених у јавном сектору, систем награђивања, посебно за инспекторе, царину и друге запослене на терену, како би и јавна управа постала, посебно за младе, пожељан послодавац.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво