Читај ми!

Бујошевић: Примедбе СББ-а нису у складу са Законом о оглашавању

Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић одговорио је компанији СББ на примедбе о емитовању њиховог рекламног спота у програмима Јавног сервиса, подсећајући их да још нису испунили своју законску обавезу о репозиционирању канала. Одговор преносимо у целости.

Поштовани господине Зековићу,

Хвала Вам на одговору на наш допис којим смо вас упозорили на ваше законске обавезе у вези са позиционирањем, односно логичком нумерацијом телевизијских програма Јавног медијског сервиса.

Закон о електронским медијима који регулише ову материју ступио је на снагу 4. 11. 2023. године и потребно је да без одлагања извршите репозиционирање програма на почетним позицијама свих ваших платформи, с обзиром на то да закон не предвиђа рок за извршење ове обавезе. Док то не учините у прекршају сте, па вам саветујемо да се постарате да такво стање не траје дуже.

Поводом рекламе која се односи на вашу дистрибутивну мрежу, одлука да је РТС не емитује донета је у складу са Законом о оглашавању који чланом 6, став 4, прописује да огласна порука мора да буде истинита, у складу са законом, добрим пословним обичајима лојалне конкуренције и професионалном етиком.

Наше стручне службе су затражиле информацију на чему се заснива податак о раширености ваше дистрибутивне мреже који је наведен у овом споту, а ви сте одговорили да се ради о вашим интерним подацима.

Податке о мрежама за дистрибуцију медијских садржаја у Републици Србији поседује и званично објављује Регулаторно тело за електронске комуникације и поштанске услуге – Рател, као надлежни државни орган за област електронских комуникација. Из званичних извештаја који се објављују на њиховом интернет порталу, не може се закључити да је информација која се наводи у споту тачна.

Следствено, у складу са чланом 11 Закона о оглашавању, донета је одлука да се спот не емитује.

С поштовањем,

Генерални директор ЈМУ РТС

Драган Бујошевић

четвртак, 02. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво