Читај ми!

Четрнаест година од смрти патријарха Павла – "Његове речи су и данас актуелне по својој снази"

На данашњи дан пре 14 година упокојио се патријарх српски господин Павле. Епископ новобрдски Иларион служио је литургију и помен у манастиру Раковици, у којем је патријарх Павле сахрањен. Сећање на патријарха Павла је живо међу свим православним хришћанима, и не само међу њима него и међу многим људима који су имали прилике да се с њим сусрећу, да дођу у контакт, да га чују, поручио је патријарх Порфирије.

Епископ новобрдски Иларион служио је у манастиру Раковици свету архијерејску литургију, а затим и помен патријарху Павлу поводом четрнаест година од његовог упокојења.

"Постоје угодници Божји који су стекли слободу пред Господом. Онај који је стекао слободу пред Господом може и другима да помаже и другима да буде утеха. Таквих светитеља, знаних и незнаних, има пуно. Сведоци смо једног чудесног догађаја како се на наше очи и у наше време рађа у нашој Цркви један такав, и за живота, а ево и по његовој блаженој кончини, јер је он био поштован као светитељ и за свог живота", навео је у беседи еписком новобрдски Иларион.

Патријарх Порфирије је на Инстаграму навео да је сећање на патријарха Павла живо међу свим православним хришћанима, и не само међу њима, него и међу многим људима који су имали прилике да се с њим сусрећу, да дођу у контакт, да га чују.

"Његове речи су и данас актуелне по својој снази, по својој истинитости, актуелне по истим оним изазовима и проблемима с којима се суочава сваки појединац, али и читава заједница и сав народ. Речи које је блаженопочивши патријарх Павле изговарао нису биле домишљања људска, нису била обична празна људска философија испуњена таштином и гордошћу, него су његове речи биле скопчане с његовим животом, тј. он није једно говорио, а друго чинио. Другим речима, оно што је осећао, оно у шта је веровао – то је говорио", навео је патријарх Порфирије.

Бројне су, истакао је, и врлине које су красиле личност патријарха Павла.

"Али оно што је на окупу држало те врлине, оно што га је чинило да подвиг који је започео и заврши и доведе до циља, јесте управо смирење, јесте скромност", навео је патријарх Порфирије.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво