Читај ми!

Обележена 107. годишњица искрцавања српске војске на острва Крф и Видо

Да се не заборави и не понови никада и никоме, порука је са острва Видо, где је одржана централна државна комеморативна свечаност поводом 107 година од искрцавања српске војске на Крф и Видо. Званичници Србије и Грчке, представници Босне и Херцеговине, одали су почаст српским војницима и цивилима који су 1916. године кренули преко албанских брда пут Крфа да потраже спас.

Море туге, над морем у којем почивају српски војници. Њих најмање 5.400 завшило је у Плавој гробници. Минут ћутања на Виду, месту уздаха и бола, за страдале у најтежем повлачењу у историји свих војски.

"Ево нас на месту где је ударен печат српско-грчког братства", поручио је Никола Селаковић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Да се поносе својом улогом у временима тешким за Србе, поручују званичници Крфа и позивају на очување братске љубави и пријатељства.

"Сви смо скупо платили слободу што значи територијални интегритет и суверенитет једног народа у  јасно дефинисаним географским границама да би могао да делује самостално и независно", навела је градоначелница Крфа Меропи Спиридула Идреу. 

Венци у Маузолеју али и на спомен обележје Морнарички крст. На острву змија како су некад звали Видо свакодневно је умирало стотине српских војника, који су прво сахрањивани у плитке гробнице дуж острва, а када више није било места, потапани су у море.

"Ово не може да се прође, а да се не пусти суза за овим људима. Свака им част", навео је Видоје Пантић из Удружења ветерана посебних јединица полиције.

Са 28 гробаља на Крфу, у периоду од 1936. до 1939. године посмртни остаци српских војника ексхумирани су и пренети на Видо. Идентификовано је њих 1.232 и они су сахрањени по азбучној реду, у два бочна бункера тела још 1.502 војника којима се не знају имена.

"Пролазећи овим путевима осећам се као ходам њиховим стопама, као да се налазим заједно у строју са њима", каже Веран Тешић, кадет Војне академије.

Са Вида и вест да је Влада Србије обезбедила новац за комплетну реконструкцију Спомен обележја, први пут откако је 1936. године Маузоле подигнут.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара