Читај ми!

Весић објаснио како да се власници нелегалних објеката пријаве за прикључак за струју, грејање и воду

Министар саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић најавио је за РТС да ће грађани који живе у нелегалним стамбеним објектима моћи да се од 15. септембра до 15. октобра пријаве за прикључење на струју, грејање, воду и канализацију. Посебно истиче да грађани уз захтев и неопходну документацију неће плаћати никакву таксу. Објашњава и да ће се након стицања права прикључење обављати касније по важећем ценовнику сваког предузећа. Весић је најавио и почетак Јавне расправе о изменама Закона о становању.

Горан Весић објашњава да се захтев подноси у надлежној општини, тамо где је иначе поднет захтев за легализацију објекта и истиче да се не плаћа никаква такса.

Пријава почиње 15. септембра и трајаће до 15. октобра. Уз сам захтев подноси се и одговарајућа документација.

Због тога су, каже министар, штампали брошуру, коју грађани могу добити у свакој општини, или преузети са сајтова свих општина у Србији.

Која је документација потребна

Уз захтев за прикључење, објашњава Весић, од документације се може приложити уговор о куповини, уговор о заједничкој изградњи, уговор о поклону, уговор о претварању стамбене заједничке просторије стамбене.

"Нема никакве таксе. Правосудна одлука, чак и уговор који није оверен. У  крајњем случају, уколико нема никаквог уговора, довољна је изјава код нотара под кривичном и материјалном одговорношћу да породица која је поднела захтев да живе ту са својом породицом, односно да ће се уселити чак у тај објекат иако се није уселила зато што рецимо нема струје", појашњава министар.

Додаје да је све, како каже, доста широко постављено, како би се  обухватили сви случајеви, да сви они који имају то право и искористе.

"За ових месец дана се стиче право на основу решења коју изда општина да се неко ко живи у нелегалном објекту прикључи на инфраструктуру. То не значи да је прикључење мора да се догоди у тих месец дана", прецизирао је Весић.

Наводи да се прикључење касније обавља по важећем ценовнику сваког предузећа, тако да то право можда се оствари неколико месеци касније.

Измене Закона о становању

Министар истиче да су одлучили на измене и допуне Закона о становању, како би боље заштитили грађане и исправили све оно што садашњим законом није најбоље решено.

Најавио је да у понедељак 11. септембра почиње Јавна расправа која ће се одржавати у седам градова и да ће трајати до 3. октобра.

"Оно што могу да кажем, шта је предвиђено тренутно на све промене, то је, значи, стамбена заједница јесте непрофитна организација, али има право да издаје заједничке просторије, с тим што приходе од тих просторија мора да троши за одржавање", наводи министар.

Такође, додаје и да се уводе заједнице улаза код зграда са више улаза. То значи да ће сваки улаз моћи да има своју заједницу.

Додаје се посебна сагласност сваког улаза за постављање оних инсталација које емитују зрачење.

"Затим, уводи се регистар стамбених заједница. Уводи се начин одлучивања, значи решена је прећутна сагласност. Затим, учешће наследника, док траје оставинска расправа, такође је решено овим законом. Решили смо приступачност лица са инвалидитетом код изградње рампи и лифтова за инвалиде", навео је Весић.

Такође, изменама закона се допуњавају одредбе о томе ко све може бити биран за управника.

субота, 01. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије