Читај ми!

Пријава за прикључење нелегалних стамбених објеката на инфраструктурну мрежу – Весић објашњава процедуру

Влада Србије усвојила је Уредбу која прописује услове за прикључење на струју, воду, канализацију, гас или мрежу даљинског грејања објеката који су нелегално изграђени. Грађани који живе у таквим објектима од 15. септембра до 15. октобра моћи ће да се пријаве за прикључак. Гостујући на РТС-у, министар саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао је да само у Београду има 50.000 нелегалних прикључака на струју.

Горан Весић каже за РТС да се овом акцијом обезбеђује основно људско право на текућу воду, струју и грејање.

Весић наводи да могу да се пријаве сви грађани који живе у нелегалним објектима.

Министар подсећа да је изменама Закона о озакоњењу, дефинисано је да ће у року од месец дана, почев од 15. септембра грађани који живе у нелегалним објектима моћи да се прикључе на екетричну, водоводну, канализациону мрежу, гас или даљинско грејање.

Наглашава да ће тамогућност постојати само месец дана.

"Пријаве се подносе надлежним општинама. Постоји формулар који се попуњава, а власништво над објектом доказује се купопродајним уговором, уговором о поклону или неком другом врстом уговора", каже Весић.

Како објашњава, уколико нема таквог уговора, код нотара се оверава изјава да особа живи у наведеном објекту заједно са својом породицом.

"Општине када приме те пријаве имају 15 дана да издају потврду да је могуће прикључити те објекате на комуналну инфраструктуру", додаје Весић.

Уколико пријава буде одбијена могућа је жалба ресорном министарству које има рок од пет дана да на њу одговори.

Према Весићевим речима, комунална предузећа која ће прикључити објекате на своју мрежу немају право да траже доказ о имовини или статусу, једино их се тичу технички услови за прикључење.

"Та предуећа су у обавези да радове обаве по хитном поступку а уговоре ће потписавати по важећем ценовнику који важи и за све остале грађане", каже Весић.

Како је нагласио, прикључење је могуће само за стамбене објекте јер би, како је нагласио, све друго било изигравање закона чија је суштина обезбеђивање основног људског права на текућу воду, струју и грејање.

У случајевима где је потребно прикључење читаве зграде где инвеститори то нису учинили, захтев подноси стамбена заједница. Укокико није формирана, то чине власници станова који могу да плате прикључак за читаву зграду што досадашњи прописи нису дозвољавали, наводи ресорни министар.

Весић каже да очекује око 50.000 пријава, највише из Београда. Према подацима Електродистрибуције Београд, само нелегалних прикључака на струју има толико.

Указује на то да су комунална предузећа у обавези да обезбеде посебне шалтере за пријаве као и помоћ за попуњавање формулара.

Разговор са Гораном Весићем у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије