Читај ми!

Усијане телефонске линије мајстора после невремена, најтраженији фасадери и стаклоресци

Исплата помоћи грађанима чије су куће оштећене може да почне брзо, чим локалне самоуправе процене штету, изјавио је јуче министар за јавна улагања Марко Благојевић. Док се исплата помоћи чека, већ се траже поуздани мајстори. У Земуну и на Новом Београду највише је оштећених фасада, а и многа возила су била под водом.

Ових дана, после невремена, фасадери, лимари, стаклоресци и други мајстори раде од данас до сутра. Најоштећенији су објекти на Новом Београду и у Земуну. Негде виси фасада, негде каблови.

Управници зграда имају више позива него икад. Станари зову због фасада, светларника, улазних врата, олука и сломљених прозора. Фасадери и мајстори за кровове највише су ангажовани и, наравно, нема их довољно.

"Наравно и стаклоресци, град је полупао стакла, да ли верујете да фирме које производе стакла нису на лагеру имали довољно стакла за све, да фирме које се баве сечењем стакла нису могли да набаве јер нема стакла. Проблем је што ниједан мајстор не може доћи одмах, када је то стало цео град је почео да зове мајсторе, сваки део, све екипе смо обавестили одмах", каже управник Ненад Радић.

Не може се одмах све санирати. Много је објеката оштећено. Биће потребне недеље да мајстори свуда стигну. Многе улице су биле и поплављене, па се дешавало да из воде вири само кров аутомобила. А када вода уђе у инсталације возила, готово све мора да се прегледа и очисти. У ауто-перионицама које се баве дубинским прањем кажу да је ових дана више муштерија. Код ауто-електричарара, такође, редови. После великих киша више је оштећених возила.

"После велике кише има више посла са поправкама модула и електронике Ту мора да се буквално цео ауто прегледа и да се ради дубинско чишћење и проводници да се сви оперу, очисте и прегледају, ако је баш велики ниво воде ту може да остане ауто и по 10,15 дана да би се све то завршило", рекао је ауто-електричар Александар Милутиновић.

Најчешћи узрок пожара на аутомобилима је управо вода, каже Милутиновић. И у радњама које се баве заменом стакала на возилима кажу да је повећан промет због сломљених шофершајбни. Многи су то искористили и подигли цене услуга па неке поправке коштају и до 1.000 евра. Осим падавина, и громови су узрок штете у домовима.

"Када је невреме то су хаваријски проблеми и ту треба посветити много више пажње, не може се само доћи и урадити, него мора да се чисти, да се замени новим деловима, да се провери инсталација", каже електричар.

Има и изгубљених регистарских таблица. Неке од њих су сакупљене у погону Градске чистоће у Земуну.

На срећу, бар је нова таблица јефтинија од мајстора.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво