Читај ми!

Ако се одмах не јавите најближима они увек помисле на најгоре – колико је дигитално доба променило начин комуникације

Породица из Јагодине која је кренула на пут у Грчку у недељу до среде ујутру се није јавила најближима који су остали у Србији. Убрзо се друштвеним мрежама проширио апел да се јаве сви који су их видели, али је организована и потрага у Грчкој. Срећом, испоставило се да се четворочлана породица није јављала због недостатка домета и јутрос је потврђено да су добро. Психолог Ана Мирковић рекла је за Интернет портал РТС-а да када неко одлази на пут постоји очекивање чланова породице и блиских људи да добију информације и да за њих може да буде узнемиравајуће уколико им се најближи не јаве.

Ако се одмах не јавите најближима они увек помисле на најгоре – колико је дигитално доба променило начин комуникације Ако се одмах не јавите најближима они увек помисле на најгоре – колико је дигитално доба променило начин комуникације

Случај породице из Јагодине која се није јављала неколико дана од поласка на одмор у Грчку узнемирио је јавност и кориснике друштвених мрежа. Породица се од недеље, када је кренула на пут, није јављала најближима који су остали у Србији.

Убрзо је на друштвеним мрежама и у медијима објављен апел свима који су их видели да се јаве члановима породице који за њима трагају у Србији.

Срећом, испоставило се да четворочлана породица која се упутила на Тасос није имала домет на мобилним телефонима, због чега нису могли да одговоре на позиве и поруке које су добијали.

Савремени мобилни телефони и доступност интернета су променили начин на који комуницирамо. Очекујемо да нам људи са којима комуницирамо одговоре на поруке одмах или после неколико минута, а због навике, слична су нам очекивања чак и када је неко на путу.

Раније, када мобилни телефони нису постојали, а ни фиксни телефони нису били широко доступни, било је уобичајено да се током одмора са породицом не чујемо и по недељу дана.

Психолог Ана Мирковић рекла је за Интернет портал РТС-а да учесталост јављања члановима породица и блиским људима много зависи од односа међу људима.

"Постоје породице које сваког дана размене неку поруку, стално су у контакту и деле све, њима важне, моменте. Такође, има и људи које интензивна комуникација умара, оптерећује их и ствара стрес, па могу да прођу дани и недеље од последњег контакта. У сваком случају су дигиталне технологије олакшале комуникацију, учиниле је доступнијом за све људе и чак и када је неко на другом крају планете можемо лако и колико год то желимо да останемо у контакту", навела је Ана Мирковић.

Напоменула је да, када неко одлази на пут или му се дешава нека важна животна ситуација или промена, постоји очекивање чланова породице и блиских људи да добију информације и да за њих може да буде узнемиравајуће уколико им се најближи не јаве.

"У таквим ситуацијама људи прво помисле на најгоре сценарије"

Ана Мирковић, која је водитељ и сценариста емисије "Породична мрежа" на РТС-у, истакла је да је у таквим ситуацијама у реду алармирати јавност, околину и друштвене мреже, нарочито уколико тај вакуум у комуникацији није уобичајен и уколико нисмо имали ранијих искустава са најближима да се не јаве и не одговоре на позиве.

"У таквим ситуацијама људи прво помисле на најгоре сценарије, да се догодило нешто лоше, чак фатално и трагање за информацијама је у нашој природи. Сећам се једне трагедије пре много година када је цела Србија трагала за несталом породицом док се није појавио неко ко је видео необичне концентричне кружнице на површини језера Kокин брод и након информације о несталој породици повезао да се ради о ауту који је слетео с пута. Kолико год желимо да будемо оптимистични када се неко ко је на путу не јавља, не желимо да размишљамо о најгорим сценаријима и о трагедији - брига увек постоји", објаснила је Ана Мирковић.

Говорећи о дигиталној комуникацији, Ана Мирковић је навела да је она брза и да много порука брзо и лако шаљемо и да очекујемо брзе одговоре.

"Дигитална ера је довела до интензивирања комуникације, сви су скоро увек доступни, а уколико је неко видео нашу поруку, а на њу не одговара - склони смо да себи поставимо милион питања - да ли се нешто лоше десило, да ли је неко љут, можда сам написала нешто погрешно. Недостаје стрпљење, често нема ни самоконтроле, а то све драстично утиче на нас, наше емоције, страхове", закључила је Ана Мирковић.

среда, 29. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије