Читај ми!

Напукао још један мост у Адранима; Пописује се штета широм земље, износи намештај, дезинфикују просторије

Поплаве су створиле проблеме и нанеле велику штету у Србији. Поплављене су куће, пословни простори, оштећени путеви, мостови, у неким местима покренута су клизишта и одрони. Ванредна ситуација је на снази у 56 градова и општина. Евакуисано је више од 300 људи, а екипе Сектора за ванредне ситуације и даље су на критичним тачкама. Два моста која је однела бујица биће замењена новим – у Адранима за четири месеца, а у Мрчајевцима за годину и по.

Престанак падавина, стагнација и повлачење појединих река у своја корита, али и интервенције путара и свих надлежних служби које су укључене у систем за одбрану од поплава, допринеле су бољој проходности путева, саопштио је јутрос Ауто-мото савез Србије.

И даље треба бити опрезан на деоницама које су претходних дана биле погођене временским неприликама - на снази је препорука да се у тим местима заобиђу локални путеви и да се држи путева првог приоритета.

На путу Поточић (Доња Топоница) - Прокупље (Ћуковац), нормализован је саобраћај након обуставе због изливања реке Топлице на више места.

На путу Кучево - Дебели Луг и Дебели Луг - Мајданпек, нормализован је саобраћај након одрона и изливања воде.

У Србији се у наредних пет дана очекује топло и сунчано време, али за наредни викенд прогнозиране су нове непогоде.

У Шумадији се санира штета

У Крагујевцу је у поплавама оштећено око сто домаћинстава, а евакуисано 14 особа, међу којима је било и једно дете. Поплава је направила многобројне проблеме и на улицама широм Крагујевца.

Начелник управе за ванредне ситуације у Крагујевцу Зоран Кочовић рекао је да је дошло до оштећења стамбених објеката, пословних објеката, али и до изливања реке Лепенице, због чега је проглашена ванредна ситуација.

“Циљ проглашења ванредне ситуације је да се што пре отклоне последице које су ове обилне падавине и вода нанела грађанима града Крагујевца”, рекао је Кочовић.

Ванредна ситуација је на снази и у Аранђеловцу, Тополи и Рачи. "На целој територији Шумадијског управног округа припадници Сектора за ванредне ситуације су евакуисали и спасили 31 особу са територије града Крагујевца и општине Аранђеловца. Тренутна ситуација у овим општинама је стабилна.

Истакао је да сви грађани са територије града Крагујевца могу да пријаве штету на број телефона 505 800, док са територије Шумадијског управног округа штету пријављују попуњавањем обрасца у локалним самоуправама.

Поједина домаћинства из шабачког краја још у прихватилишту

И у шабачком крају се сагледавају последице од изливања бројних водотокова током маја. Ванредна ситуација је у 19 месних заједница.

Градска комисија је већи део посла завршила, штета се и даље сабира. У овом крају је било више поплавних таласа и свака нова киша је изазивала нове проблеме, а нека села су и више пута плављена. Проблем није представљала Сава, већ мање реке и каналска мрежа.

Зоран Здравковић, члан градског већа за ванредне ситуације, рекао је да је штета начињена на 750 хектара пољопривредног земљишта, претходно је још 550 хектара претрпело штету од града, а поплављено је 95 домаћинстава.

“Финансијска процена је да је штета у пољопривреди око 150 милиона, на инфраструктури 170, 150 на домаћинствима“, рекао је Здравковић.

Део мештана је у прихватилишту јер немају услова да се врате својим домовима. Њима је дата једнократна новчана помоћ, хигијенски пакет и храна. Здравковић очекује да ће, ако се наставе повољне временске прилике, брзо моћи да се обави дезинфекција објеката.

Западна Морава се још није повукла у Адранима, Грдици, Шумарицама

И на подручју Краљева многа домаћинства су претрпела штету. Уништени су пластеници, вода је ушла у куће, а штете је било и на индустријским објектима.

Данас треба да почне измештање инсталација испод срушеног моста у Адранима, како би за десетак дана био нормализован саобраћај на том делу Ибарске магистрале, који је за сада премештен на стари чачански пут.

Радоица Кочовић, члан Градског већа, рекао је да су кренули са санацијом штете, а да ће на данашњој седници штаба одредити комисије за процену штете, а које ће обићи све локације где се вода повукла. Када је реч о Адранима, Грдици, Шуамрицама, мораћеда се сачека да се Западна Морава повуче у своје корито.

Тренутно је најтежа ситуација у Конаревском пољу, где је Ибар однео плодно земљиште. То је једина локација где се не ради о плављењу пољопривредног земљишта већ о одношењу обале.

“Овде је неопходно хитно урадити пројектну документацију да би приступили кад се повуче водостај Ибра, приступити обалоутврди ове локације и да се то приведе намени како не би у будућности носило јер нам је угрожено становништво са десне стране, а у непосредној близини испод 200 метара се налази извориште Конаревски бунари, тако да би било и то угрожено уколико се Ибар не заустави на овој локацији”, рекао је Кочовић.

Дезинфекција објеката у новопазарском крају

И у новопазарском крају реке су се повукле у корита, али су последице остале.

Исмаил Дупљак, руководилац одељења за ванредне ситуације Новог Пазара, рекао је да екипе за утврђивање штете на путној инфраструктури, грађевинским објектима раде трећи дан и да је доста објеката пописано.

Ради се и на изношењу намештаја и других страдалих ствари, а предвиђено је да се обави и дезинфекција терена. Дупљак је апеловао на грађане да буду стрпљиви јер ће учинити све да сви грађано буду обезеђени.

Понудили смо смештај неким породицама, другима ћемо помоћи око сређивања кућа, рекао је Дупљак.

Стабилизација водоснабдевања у Прокупљу

Током поподнева очекује се да ће водоснабдевање бити нормализовано у такозваној нижој зони града. Та нижа зона града обухвата око десет хиљада потрошача, трећину потрошача воде у Прокупљу.

Вода која ће стићи до домаћинстава биће потпуно исправна физички, хемијски, бактериолошки и моћи ће и да се пије.

Када је реч о граду Прокупљу, тениски терени и градски базен претрпели су већу штету, као и становници дела насеља Гарић, конкретно становници улице Липарског насеља и становници Пане Ђукића.

У приградским насељима штета је начињена у селу Драгања, док су бујични потоци направили велики проблем у селима Бацу, Калудри, Тулари и Плочнику. Одсечени су путни правци у Доњој Коњуши.

Очекује се да ће данас стићи сушилице из Црвеног крста Србије и средства за дезинфекцију.

Вода се повлачи и из угрожених подручја у Лазаревцу

Вода се повукла из подручја која су била угрожена поплавама проузрокованим изливањем бујичних вода из река Пештан и Турија - 154 лазаревачка домаћинстава су била под ударом непогоде.

Вода је поплавила 71 кућу док је у 83 поплавила помоћне објекте и друге делове домаћинстава, гараже, котларнице. Потпуно је уништено 13 великих пластеника у оквиру 13 домаћинстава.

Председник општине Бојан Стевић рекао је да нема угрожених стамбених објеката, али да у месној заједници Јунковац има проблема са водоснабдевањем јер је река Турија ушла у бунаре из којих се ова МЗ снабдева. Мештани се тренутно снабдевају водом из цистерне.

Стевић је истакао да у другим месним заједницама нема проблема ни са водоснабдевањем, ни са електричном енергијом.

Како је истакао, оформљени су тимови за пописивање и процену штете усред поплава, а радиће се на чишћењу свих домаћинстава која су поплављена - дезинфекција, дератизација, одвоз намештаја, чишћење тамо где се вода улила у септичке јаме.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се