Читај ми!

Злоупотреба дечјег рада, малишани треба да буду заштићени од сваке врсте експлоатације

Поводом 12. јуна, Међународног дана борбе против дечјег рада, Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог подсећа на нужност да деца, као најосетљивија друштвена група, буду заштићени од сваке врсте експлоатације, па тако и радне, те да приликом евентуалног радног ангажмана морају да добију додатну и адекватну заштиту.

Међународни дан борбе против дечјег рада обележен је први пут 12. јуна 2002. године, у организацији Међународне организације рада, с циљем подизања свести и покретања акција у свету против дечјег рада и запошљавања деце, тражећи подршку, појединих влада, цивилног друштва, као и медија, у кампањи против сваког облика израбљивања деце.

Слоган овогодишњег обележавања овог дана је "Социјална правда за све – зауставите дечји рад!"

Примерено ангажовање детета у породичним пословима, пословима ван куће током распуста, са циљем обезбеђивања зараде за своје потребе, рад који је примерен узрасту детета, а који при том не омета школовање или слободно време детета, сматра се пожељним и неопходним ради стицања радних навика и функционалног оспособљавања за живот.

О жртвама

Деца која живе и одрастају у тешким материјалним и социјалним условима, лако постају жртве недозвољеног радног ангажовања. Могућности за тако нешто се увећавају уколико се сиромаштво и социјална искљученост деце и родитеља поклапају са припадношћу некој од друштвено осетљивих подгрупа, указује Министарство.

Најугроженије су девојчице из најсиромашнијих породица, деца ромске националности (укључујући децу из подстандардних насеља), деца у уличној ситуацији, деца са тешкоћама у развоју, деца у сукобу са законом, деца мигранти (укључујући децу из породица повратника по споразуму о реадмисији) и деца у руралним подручјима укључена у рад у пољопривреди.

Према светским проценама дечијег рада за 2020. годину, 160 милиона девојчица и дечака раде, од којих је половина на опасним пословима; 112 милиона је у пољопривреди, а регрутовање деце војника се наставља. У периоду 2016. до 2020. године, дечији рад се повећао за 8,9 милиона, у потпуности међу децом узраста од пет до 11 година. 

Како искоренити присилни рад деце

Усвајањем Руководећих начела о бизнису и људским правима од стране Уједињених нација и спровођење принципа "Заштити, поштуј, отклони" требало би да допринесе смањењу ових трендова.

У Агенди 2030. године препоручује да је потребно предузети непосредне и делотворне мере да би се искоренио присилни рад децо, уклонило ропство и трговина људима и обезбедила забрана и елиминација најгорих облика дечјег рада.

То укључује, наводи се у подциљу 8.7. Агенде и регрутовање и коришћење деце војника, а до 2025. потребно је искоренити злоупотребу дечјег рада у свим облицима.

Комитет за права детета УН-а је 2017. године донео Општи коментар бр. 21 о деци у уличној ситуацији.

Злоупотреба дечјег рада ремети образовање тако што онемогућава дете да редовно похађа или га приморава да напусти школовање. У опасне и недозвољене видове ове појаве спадају трговина децом, искоришћавање детета за проституцију, искоришћавање детета за порнографију и злоупотреба дечијег рада, каже се у саопштењу Министарства.

О превенцији

У години обележавања 75-годишњице Универзалне декларације о људским правима подсећамо да целокупна друштвена заједница мора бити сензибилисана, а овлашћени актери обучени, ради успешне идентификације и рехабилитације детета жртве.

Превенција подразумева смањење сиромаштва и социјалне искључености деце из најосетљивијих група, оснаживање породице кроз универзални приступ социјалној заштити и подизање свести о значају образовања као и успостављање институционалних механизама заштите.

Као и све друге појаве које угрожавају уживање људских права, и злоупотреба дечијег рада је сложена и вишеслојна, како у погледу актера, тако и у погледу облика. Неопходно је посвећено, континуирано и синхронизовано деловање свих релевантних сегмената државног и цивилног сектора.

"Одговорност је на нама"

Положај деце у друштву мора бити неприкосновен у погледу поштовања и заштите њихових права и њихове безбедности у сваком смислу. Када су деца у питању, а поготово у контексту злоупотребе њиховог рада, одговорност је на свима нама, од родитеља, родбине, комшија, преко наставника, здравствених радника до припадника полиције и војске.

Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог ове године на Међународни дан борбе против дечјег рада, 12. јуна организује друштвени дијалог на тему "Деца у уличној ситуацији", који се одржава у Центру за интеграцију младих – Клуб 16, Цетињска 15а у Београду са почетком у 13 сати.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво