Читај ми!

Чување репродуктивних ћелија људи оболелих од малигних болести – после лечења и вантелесна оплодња о трошку РФЗО

Жене до 40 и мушкарци до 50 година старости који су оболели од малигних болести могу да замрзну репродуктивни материјал о трошку РФЗО, каже за РТС проф. др Катарина Јеремић. Оно што је још врло важно, држава после завршетка лечења финансира и вантелесну оплодњу, истиче Јеремићева.

Оболели од малигних болести, о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање могу да замрзну репродуктивни материјал, како би по завршетку лечења имали прилику да постану родитељи.

"Држава финансира и у ствари подржава очување репродуктивног здравља младих људи који оболевају од малигне болести, између осталог и тако што финансира чување репродуктивних ћелија – јајних ћелија, сперматозоида, али и ембриона", рекла је у Дневнику РТС-а проф. др Катарина Јеремић из Националног центра за онкофертилитет Клинике у Вишеградској УКЦС.

На подршку могу да рачунају, додаје, жене до 40 и мушкарци до 50 година старости, које тек чека лечење и који немају проширену, односно метастатску болест.

"Оно што је још врло важно и интересантно је да држава финансира после завршетка лечења и вантелесну оплодњу", наводи Јеремићева.

Када је реч о времеском периоду током којег се могу чувати репродуктивне ћелије, Јеремићева наводи да се, када се замрзну, јајне ћелије и сперматозоиди чувају неограничено време, а ембриони до пет година.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво