Читај ми!

Два празнична дана лако могу да се претворе у четири, само да је послодавац добре воље

Звучи можда невероватно, али статистика показује да је Србија једна од европских земаља са најмање нерадних дана у години, свега десет. На пример, Хрватска, Белгија, Грчка, Аустрија, Мађарска имају од 12 до 15 нерадних дана у току године. Ипак, има умешних који успевају да удвоструче тај број. И то потпуно легално.

Два празнична нерадна дана лако могу да се претворе у четири или пет. Довољно је да је послодавац добре воље или да процени да му се више исплати да не ради, и ето мини-одмора. Они који су 2019. спојили Ускрс и Први мај добили су десетак нерадних дана.

И прошле године било је слично, па су и тада фирме могле да се одлуче за колективни одмор. То овог пролећа није случај, али грађани са којима смо разговарали, како кажу у шали, не губе наду. 

Законом о државним и другим празницима предвиђено је да компаније према календару обезбеде нерадне дане запосленима током празника, осим у фирмама где посао захтева да се ради, кажу из Министарства за рад. Такође, дани који нису празнични, могу да буду нерадни, ако послодавац тако одлучи.

Ако су нерадни дани среда и четвртак, раније су многа државна и приватна предузећа запосленима давала и петак као слободан. Данас, тек понеко. Код неких приватника о томе се договарају запослени и послодавци.

длуку о колективном годишњем одмору доносимо обично у току новогодишњих празника и тако је годинама, оно што се разликује су датуми, зависи од канцеларије јер наш тим ради у Београду, Загребу, Љубљани и Софији, тако да се водимо датумима када се у тим регионима слави Божић", каже Ивана Лакић из компаније ЦБРЕ.

лободни дани који су по закону следују свим нашим запосленима и толико и празнујемо, ако падају у понедељак и уторак или, као што је био Ускрс крај недеље, само ти дани су званично слободни, али наравно наши запослени могу да искористе дане од одмора, па да споје све те празнике колико год да је то", рекао је Милош Турински из Инфостуда.

Ипак, трговинске радње, дежурне апотеке, ватрогасци, полиција, медицински радници празнују, али на радном месту. Тако је и данас, скоро све ради. У иностранству, како где.

"Код нас постоји нека блажа флексибилност да послодавци излазе у сусрет када је Нова година у питању, па спојимо новогодишње празнике па тамо до Божића и добијемо десет дана колективног годишњег одмора. Што се тиче иностранства, они се везују за празнични дан или дане, код њих је то доста ригорозније. Ипак, не треба да заборавимо ни оне послодавце који намећу да празнични дани буду радни", каже Турински.

Оно о чему посебно водимо рачуна јесте да без обзира где наш тим седи, у којој земљи да наш тим добије подједнак број слободних дана, пошто се ови дани не убрајају у одмор који запослени имају у току годину јер се ради о колективном одмору компаније, каже Лакићева.

Србија је једна од европских земаља са најмање нерадних дана у години, свега десет. На пример, Хрватска, Белгија, Грчка, Аустрија, Мађарска имају од 12 до 15 нерадних дана у току године. Имамо ипак разлога да се радујемо 2024. години.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво