Читај ми!

Вештачка интелигенција мења људе – 14 милиона радних места мање у наредних пет година

Светски економски форум (WEF) саопштио је да ће у наредних пет година вештачка интелигенција заменити људе на 14 милиона радних места у свету. На основу анкете у којој је учествовало више од 800 компанија, WEF очекује да ће послодавци до 2027. године отворити 69 милиона, док ће угасити 83 милиона радних места , преноси Си-Ен-Ен.

Вештачка интелигенција увелико има примену у медицини, пољопривреди, а користи се чак и у правосудној пракси, а њен развој ће имати и позитиван и негативан утицај на радна места, предвиђају стручњаци Светског економског форума.

Иван Умељић из Центра за промоцију науке каже да је вештачка интелигенција већ препозната као једна од најважнијих технологија у 21. веку.

"О томе да је тај проблем препознат сведочи и то да је Европска комисија донела читав низ аката којим покушава да регулише ову област, па и права радника. Ту бих издвојио предлог Европске регулативне уредбе где су права радника и примена вештачке интелигенције у тој области сврстани у високоризичне процесе који могу да угрозе људску слободу, права и безбедност", каже Умељић.

Постоје и процене инвестиционе банке "Голдман Сакс" које показују да би вештачка интелигенција могла да замени 300 милиона људи с пуним радним временом.

"Образовни систем се мора прилагодити овим новим темама и морају се организовати јавне расправе како би се ове теме приближиле грађанима. Неке од манифестација код нас које се баве тим темама су 'Мај месец математике' и Сајам технике и техничких достигнућа које грађани могу да посете", закључује Умељић.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво