Почиње летње рачунање времена – ноћас часовнике померамо сат унапред

Летње рачунање времена почеће ноћас у два сата после поноћи, саопштила је Дирекција за мере и драгоцене метале.

Почиње летње рачунање времена – ноћас часовнике померамо сат унапред Почиње летње рачунање времена – ноћас часовнике померамо сат унапред

Како се објашњава, на основу Закона о рачунању времена, време се у два сата 26. марта помера за један час унапред, што значи да ће се спавати сат краће.

"Летње рачунање времена у 2023. години почиње 26. марта у 2:00 тако што се, померањем за један час унапред, време у 2:00 рачуна као 3:00", наводи се у обавештењу. 

Летње рачунање времена је уведено како би људи имали сат времена дневног светла више, али како се ближи зима, дан је све краћи те много људи започиње и завршавају радни дан у мраку, уз мало могућности да проведу време на сунчевој светлости.

Међутим, све чешће су се чули гласови да је тај систем у данашње време превазиђен. Неке од студија показују да се у тим околностима троши и више енергије. Око 70 земаља на свету помера сат два пута годишње. 

Србија је почела да користи летње рачунање времена први пут 27. марта 1983. године. Од 1995. године сатови су се враћали у последњој седмици септембра и то на основу одлука које је доносила Влада, а касније је донет закон којим је летње рачунање времена усклађено са Европском унијом. 

четвртак, 09. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара