Читај ми!

Слушајте своје тело, померање часовника ипак утиче на наш организам

У ноћи између суботе на недељу спаваћемо један сат краће јер померамо казаљке на часовнику унапред. Промене које настају приликом преласка на летње рачунање времена дешавају се постепено и нашем телу је потребно и до неколико недеља да се прилагоди новонасталим условима.

Промена сата унапред или уназад може да изазове и неке од здравствених  проблема, како су неке од студија показале, јер се ремете природни циклуси сна у нашем телу. То може имати за последицу утицај на физичко и на ментално здравље.

У ноћи између суботе на недељу спаваћемо један сат краће јер померамо казаљке на часовнику унапред. 

Према речима докторке Иване Стефановић, некада се мислило да то не утиче на организам већ да су се промене које су неки примећивали дешавале из неких других разлога.

„Данас све више схватамо да има неких последица. Здрава популација то највероватније неће ни осетити у већој мери, можда више адолесценти и деца зато што ће мање спавати па су нервознији и опадају им когнитивне функције, тако да треба родитељи мало да обрате пажњу“, истакла је др Стефановић.

Међутим, неке групе могу бити осетљивије на померање казаљки на сату.

„Вулнерабилнији су кардиоваскуларни пацијенти. Стрес се јавља због недостатка сна ако поштујете време, а не оно како сте ви навикли да идете да спавате. Кажу да тај понедељак после промене времена има више инфаркта него уобичајено, као и кад пређемо на зимско рачунање времена, да има мање него уобичајено“, наводи др Стефановић и додаје да је у корену тегоба које се јављају приликом преласка на друго време недостатак сна.

Савет др Иване Стефановић је да поштујемо свој организам и спавамо онда кад је време, а не кад нам неко зада и ако се осећамо мало тромије, уморније, треба да послушамо тело и одмарамо се.

субота, 27. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво