Читај ми!

Годишње 14 избеглица добије азил у Србији, шта за њих значи програм "Пријатељ избеглица"

У просеку 14 избеглица годишње добије азил у Србији. Како би се бар неки од њих лакше снашли у нашој земљи, покренут је програм "Пријатељ избеглица" у Центру за истраживање и развој друштва ИДЕАС.

Постају им искрени пријатељи. Свима који су у нашу земљу избегли због ратова, кршења људских права и других неприлика потребан је неко ко може да им упути лепу реч, да их уведе у друштво, помогне да превазиђу језичку баријеру.

Позиву да постану пријатељи избеглицама одазвале су се и познате личности. На основу сличних интересовања процењено је ко ће се са ким најбоље слагати и тако је склопљено петнаестак пријатељстава.

Тако су се упознали и Влада и Карим. Фотографија им је заједничка страст и лако је ставила у други план све различитости. Карим је пре годину дана избегао из Бурундија у нашу земљу, где сада има и пријатеља Владимира, са којим барем једном недељно ствара нове приче и фотографије.

"Много ми значи што сам упознао Владу, прихватио ме је као брата. Од њега много учим о фотографији и сигурно ће ми помоћи да остварим и више од онога што сам до сада радио, а фотографисао сам свадбе, забаве, портрете", каже Карим.

Дугогодишње искуство фото-репортера који је и раније бележио тренутке на избегличким рутама помогло је Владимиру да разуме Каримову ситуацију и одлучи се да му помогне.

"Није било до сада неког таквог програма у Србији, а ја сам желео да поделим слободно време са неким ко борави тренутно у Србији и да помогнем на било који начин да се прилагоди и упозна неке нове људе и Србију на неки другачији начин", каже Владимир Живојиновић.

На излету у Владино село Лозовик, Карим је сазнао и за Беле покладе. Језик већ одлично разуме и планира да остане у Србији и упише факултет. 

Када прође девет месеци од покретања поступка за добијање азила, Карим ће добити и радну дозволу. Ко ће боље моћи да му помогне да нађе први посао од Владимира, колеге, али и пријатеља.

За тринаест година, закључно са 2021, азил је у нашој земљи добило 198 људи, а четвртина је ипак одлучила да напусти Србију. Анђела Шемић из Центра за истраживање и развој друштва ИДЕАС каже да је главни узрок проблема са којима се избеглице суочавају то што су овде препуштени сами себи. 

"Немају никакву подршку, нарочито тражиоци азила. Са избеглицама је мало другачије, односно са људима који су добили уточиште. Не познају систем, не познају језик и због тога и та права која су им загарантована законима не могу да уживају на једноставан начин", каже Анђела Шемић. 

Додаје и да се суочавају са предрасудама. "Пријатељ избеглица" је један од програма који им помаже да се суоче са тим проблемом. 

"Програм реализујемо у сарадњи са швајцарском Владом и односи се на унапређење инклузије и интеграције у Србији и заправо и идеја је да им се пружи подршка која изостаје од стране других институција", закључује Анђела Шемић.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво