Циљ вакцинисања колективни имунитет против болести

У првих девет месеци поднето је 148 прекршајних пријава против родитеља који нису вакцинисали децу обавезним вакцинама. То је мање него прошле године када је било 178 пријава, али нема података колико је родитеља и новчано кажњено.

У ком год узрасту да примају вакцину, деца на њу углавном реагују тако што плачу. Тренутно заболи, али штити од многих заразних и смртоносних болести. Иако су родитељи са којима смо разговарали вакцинисали децу, и даље има оних који одбијају да их заштите на тај начин. Најчешће се противе ММР вакцини.

"Примио је све што треба, оно што је за његов узраст, сад чекамо до првог разреда", каже једна мајка.

И за разлику од педијатара у Београду који годину завршавају незадовољни бројем вакцинисане деце, на југу Србије су резултати бољи. У првих шест месеци у Нишу је вакцинисано тек 20 одсто деце, сада скоро 90 одсто.

"Сада је обавеза приликом писања оправдања за вртић, мора да се напише и вакцинални статус, затим смо проверили све групе, проверили смо у вртићима, позвали смо децу, вакцинисали смо", рекао је др Предраг Миљковић из Дома здравља у Нишу.

Др Оливера Тодоровић из Дома здравља на Палилули у Београду каже да су подаци поражавајући.

"Могу вам рећи да је 50-60 одсто вакцинисане деце, што је врло мали број. Ми заједно са Батутом дајемо податке колико родитеља није дало вакцине деци", објашњава Тодоровићева.

У Министарству здравља кажу да је захваљујући бољем раду педијатријских служби и обавештавању родитеља о предностима вакцина, ове године ипак мање прекршајних пријава него у исто време прошле године.

"По Закону о здравственој заштити педијатар лекар превентивац је у обавези да прати дете до адолесцентног доба, када дође време за вакцинацију шаље се писмено позив, током систематског прегледа, родитељ или старатељ се информише да је дошло време за вакцинацију", каже помоћник министра здравља за инспекцијске послове Зоран Панајотовић.

Има родитеља који не вакцинишу децу, мада је то законом прописано, а незванично сазнајемо да ниједно дете није због тога остало неуписано у школу или вртић.

Епидемиолози кажу циљ није кажњавање, већ колективни имунитет против опасних заразних болести.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара