ЦИК: "Танјуг" међу медијима који највише пишу о корупцији

Реч корупција поменута је 485 пута у укупно 287 текстова на домаћим порталима, а "Танјуг" се налази међу пет медија који су у посматраном периоду објавили највише текстова на ту тему, показала је анализа Центра за истраживање корупције.

У периоду од формирања актуелне владе до краја новембра, највише текстова о корупцији имали су Блиц (99), портал Н1 (32), Курир (29), Вечерње новости (21) и Танјуг, који је објaвио 19 чланака.

На сајту Агенције за борбу против корупције објављено је 14 текстова, (а исто толико на сајту агенције Бета), Информер је имао 11, Б92 девет, Политика осам, по седам текстова имали су сајтови Савета за борбу против корупције и РТС-а.

Реч корупција употребљена је укупно 485 пута, и то у објавама Агенције за борбу против корупције 63 пута, 56 у Танјуговим текстовима, у извештајима Ало 45 пута, а на порталу Блица 43 пута, док су Вечерње новости, РТС, Курир, Политика, Б92, Н1 и Информер имали мање текстова.

Предмет тромесечне анализе били су портали РТС, Н1, Б92, Танјуг, Блиц, Курир, Ало, Информер, Вечерње новости, Политика, Телеграф, Бета, као и Агенције за борбу против корупције и Савета за борбу против корупције, а истраживање је показало да се у просеку четири текста дневно односило на појам и феномен корупције, што је релативно мало.

У том временском периоду више од 258 особа је говорило директно или индиректно о корупцији, а та реч се најчешће спомињала у контексту борбе против корупције, спречавања корупције, мита или је било речи о хапшењима у земљи и иностранству за кривична дела са елементом корупције.

Предмет извештавања били су и резултати истраживања перцепције корупције које су спровеле различите организације и институције, попут "Транспарентност Србија", УСАИД, "Транспаренси Интернешнал".

Истраживање је показало и да о корупцији не говоре много ни представници опозиције ни власти.

“Оно што је очигледно из података до којих је ЦИК дошао је да је врло мало субјеката које је било могуће јасно идентификовати као чланове власти или опозиције. Што значи да се ни једни ни други нису претерано јавно истицали говорећи о друштвеном проблему корупције и борбе против корупције”, наводи ЦИК.

О корупцији најчеше говоре представници државних органа и институција, па тако је од око 250 субјеката, чак 129 оних који су у име државних органа или органа власти причали о томе.

О том проблему изјашњавали су се и обични грађани, нестраначке личности, бизнисмени, док је невладин сектор такође значајно заступљен као говорник о корупцији, поготово када треба изнети резултате истраживања и дати одређене препоруке како да се корупција сузбије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара