Независност: Јавни медијски сервиси изузети од забране запошљавања

Председник гране синдиката "Независност" за културу уметност и медије Драган Милановић Пилац изјавио је да су према закону јавни медијски сервиси изузети од забране запошљавања, те да није јасно зашто се опредељују за скупље ангажовање радника преко агенција.

Милановић је казао да се ова одредба налази у првом члану Закона о максималном броју запослених у јавном сектору (забрани запошљавања), али да менаџмент и РТС-а и РТВ-а занемарује ту чињеницу, јер су у питању "политичка руководства".

"То је кобно и јавним сервисима ствара проблеме у функционисању, а ангажовање преко агенције је притом скупље за фирму, која се у овом случају финансира из буџета. Ми ћемо инсистирати да се тај закон поштује", упозорио је Милановић на трибини УГС Независност у новосадском Студију М.

Према последњим проценама, у Србији је преко агенција запослено близу 70.000 радника, а у РТВ током године више од 100 људи, чији "рад на лизинг", као и рад агенција које изнајмљују радну снагу, нису регулисани Законом о раду, истраживао је раније Војвођански истраживачко-аналитички центар "Воице".

"Воице" је писао и да су радници у РТВ на лизинг запослени преко агенције Оптимум, које је победила на тендеру, а чија је претежна делатност "услуге редовног чишћења зграда".

Милановић додао да је у случају Радио телевизије Војводине један од горућих проблема и колективни уговор који је, према његовим речима, написан лоше, нема форму колективног уговора и потписао га је бивши министар за информисање Иван Тасовац, иако "власт не сме да има утицаја у јавним медијским сервисима".

"Тај уговор је превара, јер нема коефицијенте, нема дефинисана радна места и оставља на вољу послодавцу да склапа уговоре како хоће за исте послове. Радно место, а не стручна спрема треба да буду кванитификовани", казао је Милановић.

Он је додао да је у скупштинску процедуру ушла Измена и допуна закона о јавним медијским сервисима, у којем се финансирање два јавна сервиса продужава до 31. децембра 2017. године у истом износу од четири милијарде динара.

Члан експертског тима за израду закона о агенцијама за запошљавање Зоран Ристић, рекао је да је нови закон о агенцијама требало да буде донет током 2016. године, али да се сада више не зна тачно када ће се то десити.

"Свашта се дешава у Србији због недостатка тог закона. Директиве ЕУ су јасне и због тога се и одуговлачи са доношењем закона, а оне кажу да запослени на истим пословима, без обзира ко их ангажује, не смеју да имају различите основне зараде", рекао је Ристић.

Додао је да је и у европским земљама изнајмљивање радне снаге преко агенција скупље, те да се то чини само у екстремно тешким ситуацијама, када се десе непредвиђене околности или су у питању сезонски послови.

Према његовим речима, увођење новог закона неће одговарати агенцијама, којих тренутно у Србији има 87, јер ће након његовог усвајања барем половина њих престати да ради.

Трибину је у Студију М организовао синдикат "Независност" у Радио телевизији Војводине.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво