Кад се одлазак у школу коначно мери корацима, а не километрима

Иако је на територији Златиборског округа у први разред уписано 76 ученика мање него лане, у појединим општинама, због повећања броја деце, поново се отварају давно затворена издвојена одељења. После 22 године паузе, поново је почела да ради и школа у пријепољском селу Косатица. У то издвојено одељење Основне школе "Свети Сава", уписана су два првака и један предшколац.

После вишегодишње тишине, поново звук школског звона. Радост ђака али и мештана јер им деца неће путовати до школе петнаестак километара као претходне генерације.

"Близу је школа, није далеко. Радовала сам се и спремала за школу", каже Милица, док је Даница срећна јер је данас добила ранац и свеске.

Учитељица Душица Голубовић каже да је важно што је школа сада близу.

"Најбитније је да деца удаљеност од школе до куће неће мерити километрима и сатима већ минутима и корацима", рекла је учитељица Душица.

У територијално највећем брдско-планинском селу пријепољске општине са 25 издвојених одељења, отварање школе предложили су и помогли мештани.

"Активирали смо се овде. Била је у суботу молба, очистили, покосили, школу спремили", прича Миломирка Поповић.

Жељко Зиндовић каже да су учинили све како би приближили школу.

"Трудили смо се и урадили колико смо могли – све ради деце, ради села, да не бисмо морали да идемо 15 километара да их водимо", каже Жељко.

"Са таквом вољом су сви кренули, да смо ми обезбедили солидне услове за децу", истиче директор школе Бесим Бегановић.

У школи их је за сада троје, али већ од идуће године придружиће им се још два првака.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара