Протест просветара - подсетник на тежак положај и неиспуњена обећања

Представници Унија синдиката просветних радника Србије УСПРС протестовали су на Тргу Николе Пашића како би, пред почетак школске године, још једном подсетили ресорно министарство и државу на тежак положај просветних радника и неиспуњена обећања.

Скуп је симболично почео у пет до 12, а председница синдиката Јасна Јанковић каже да Србији не треба декларативно подржавање образовања и да стално говоре да је оно стуб друштва и да су учитељи важни, уколико се то не конкретизује.

"Најављено је да ће ових дана стићи новац за погрешно обрачунате плате током летњих месеци прошле године. И када тај новац стигне нећемо се много померити, јер су просечне плате у просвети од 39.000 динара испод просека у Србији који је 46.000 динара", рекла је Јанковић новинарима пред почетак скупа.

Подсетила је на скупу да су просветним радницима плате 2014. године умањене за 10 одсто, да је у међувремену враћено три одсто, те да очекују да се прво врати преосталих седам одсто, а тек онда повећање плате.

"Прво враћање одузетог, па онда повећање", рекла је Јанковић и додала да су просветари веровали у платне разреде у јавном сектору, јер 80 одсто запослених у просвети има завршене факултете, док је у јавном сектору 25 до 30 одсто људи са факултетима.

"Ми смо најобразованији део јавног сектора и треба да будемо у врху са платама", рекла је Јанковић и додала да је последњи моменат да се решавају горући проблеми просветара.

У супротном, додала је, синдикати неће стајати на Тргу Николе Пашића већ ће шетати, а на улице неће изаћи 750 представника синдикалних организација, већ 30.000 чланова синдиката.

Учесници протеста носили су синдикалне заставе и транспаренте на којима је писало "Понижени и преварени", "Уважавајте васпитаче, јер су они прва карика васпитања и образовања", "Платни разреди превара".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 16. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара