Обновљене три бараке у Крњачи, додатних 200 места за азиланте

У Центру за азил у Крњачи отворена три обновљена објекта за смештај азиланата, капацитета 200 места, а како је најављено, ускоро ће почети радови на обнови још три бараке у том центру.

Објекти су обновљени захваљујући донацији Фондације "Ана и Владе Дивац" уз подршку америчког ЦРС-а у оквиру пројекта "Побољшање услова у Центру за азил у Крњачи" укупне вредности око 300.000 долара.

Када буду обновљене још три бараке, капацитет Центра биће повећан за укупно 378 места.

Сваког дана у Србију уђе око 200 мигранта и избеглица из Сирије, Авганистана, Ирака. Како не могу одмах у Мађарску, у центрима за азил чекају да пређу Хоргош и Келебију. У Крњачи, у три бараке, сада имају нове кревете, купатила.

"Овај Центар је много бољи од свих у којима сам био. Овде се поштују правила и ја сам задовољан. Запослени помажу избеглицама и ми то поштујемо", каже Азгар, избеглица из Авганистана.

Донатори очекују помоћ грађана као и до сада.

"Ви сваки дан имате овде између 800 и 1.000 људи на дневном ниову у Крњачи, зато ја и даље зовем све донаторе компаније индивидулаче да се укључе ко колико може пошто ви и даље у праку видите 400 људи на дневном нивоу се мењају", каже директорка Фондације "Ана и Владе Дивац" Ана Кошел.

"Стотине миграната интервјуисали су новинари и организације у Немачкој, Шведској. Сви су говорили о Србији као земљи где су били примљени на најхуманији начин и где су се осећали безбедно. То је нешто на шта можемо да будемо поносни", каже Марк де Силва из америчке невладине организације ЦРС.

Захваливши донаторима на помоћи, шеф Канцеларије Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице Ханс Фридрих Шодер рекао је да ће УНХЦР наставити да помаже Влади како би сличан ниво смештаја био постигнут и у осталим центрима.

"Уколико се овакав тренд настави ми ћемо и даље помагати Влади Србије да се обезбеди смештај за 6.000 људи, како би се овде осећали сигурно и преко зиме", каже Шодер.  

Шодер је најавио подршку и помоћ Влади у настојањима да обезбеди капацитете за све њих.

"Прошле зиме су Влада Србије и УНХЦР успели да обезбеде да се ниједна избеглица не смрзне и да јој не буде лоше, и сви ћемо наставити да радимо да се то не догоди ни ове зиме", рекао је Шодер.

Помоћница комесара за избеглице и миграције Данијела Поповић Роко напоменула је да је укупан капацитет центра у Крњачи 750 места, а да се надлежни труде да повећају капацитете до 1.000 места.

"Капацитети Крњаче су попуњени. Нама је Крњача како једини центар у Београду трпи доста велики притисак. За оне који се налазе у парку ми се трудимо да и за њих обезбедимо капацитете", каже Данијела Поповић Роко.

Изразивши захвалност донаторима, она је напоменула да је Центар опремљен не само за прихват већ и за продужени боравак тражилаца азила.

"Биро за популације и миграције америчке владе је обезбедио средства, која су спроведена кроз програм ЦРС и Фондацију "Дивац" и захваљујући успешно спроведеном програму имамо три нове бараке и побољшан капацитет центра за још 200 места, а до октобра ће бити обновљене још две бараке", рекла је Поповић Роко.

У Србији је тренутно око 4.000 миграната. У зимским месецима не очекује се већи прилив, али се рачуна на то да ће хладне дане провести у центрима за азил.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се