Закинут новац просветарима биће исплаћен наредних дана

Влада је одлучила да просветним радницима врати разлику за умањена примања током летњих месеци, рекао је министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Очекује да ће новац на рачунима просветара бити до краја ове недеље или почетком наредне.

"Данас је била ванредна седница Владе и као прва тачка дневног реда усвојено је да се врати просветним радницима закинути новац. То је отишло у Трезор и сада је ствар техничке природе када ће бити исплаћено", рекао је Младен Шарчевић Танјугу.

Он је додао да очекује да ће новац на рачунима просветних радника бити већ крајем ове недеље, евентуално почетком наредне и да је то много пре рока који је он дао представницима синдиката – 20. септембра.

"То су укупна дуговања од 416 милиона динара, за колико су закинути током летњих месеци. Агенду са дуговањима коју сам добио проследио сам Влади и Министарству финансија, који су то прихватили", објаснио је министар просвете.

Како каже, испуњено је оно што је обећао на почетку мандата и да је проблем са закинутим зарадама решен, те да ће то презентовати представницима синдиката на сутрашњем састанку.

Зависно од година стажа и старешинства, просветним радницима се дугује за 2015. годину од пет до шест хиљада динара, јер је приликом обрачуна зарада коришћен просек плате у последња три месеца, а не како прописује Закон о раду, за последњих 12 месеци.

Разлика је настала зато што су плате за тај период умањене за 10 одсто.

Три репрезентативна синдиката у просвети најавила су данас да ће ступити у штрајк упозорења уколико им се закинути новац за плате током летњих месеци не врати до 20. септембра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се