Вулин: Нема права које омогућава насиље на улицама

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да би они који тврде да се окупљају због поштовања права, морали да схвате да нема права које омогућава насиље на улицама и позвао надлежне да реагују.

"Протест данас није био миран, повређен је један полицајац, нападнут градоначелник Београда, неколико одборника и Тужилаштво треба да реагује и уради свој посао", изјавио је Вулин.

Он је указао да су данас то били градоначелник и одборници, а сутра ће то бити неко други.

"Неко ће морати да објасни породици тог полицајца зашто се кући вратио повређен и неко ће морати да објасни јавности Србије да ли је могуће без казне нападати људе који раде свој посао", рекао је Вулин.

Он сматра да, ако се то успостави као принцип, да "можете да нападнете некога без казне, јер имате с њим политички проблем", Србија више неће бити правна држава.

"А то не може. Не могу да не питам- зашто не реагује Заштитник грађана, што данас није службено на протесту, као што је умео да буде. Могао је данас службено да протестује, па да стане на страну полицајца, градоначелника и одборника којима не дају да раде свој посао и још треба да страхују за своју, или за безбедност својих породица", рекао је Вулин.

Подвукао је да очекује реакцију Тужилаштва, Заштитника грађана, новинарских удружења, "свих оних који не пропуштају прилику да реагују у свакој другој ситуацији".

"Молим вас, реагујте и сад, полицајац не сме да буде повређен, и људима не сме да буде онемогућено да раде свој посао, никоме не сме да се деси насиље на улицама", рекао је министар и нагласио да није случајно, свих ових месеци понављано да су сви протести прихватљиви, докле год су мирни.

Сматра да напад на градоначелника и на неколико одборника док долазе на посао говори да протести нису усмерени против "некаквог инцидента у Савамали", већ да су то људи који физички хоће да уклоне политичке неистомишљенике.

"Ово не само што је политички протест, него је и протест који прераста у насиље. Данас је повређен један полицајац, нападнут градоначелник Београда, неколико одборника. Ја очекујем од Тужилаштва да реагује и да уради свој посао. Све за шта су говорили да се залажу, сада треба да докажу својим понашањем, а органи државе треба да докажу да је ово правна држава", нагласио је министар.

Како је рекао, људи се не могу спречавати да раде свој посао, не могу се тући, не смеју се повређивати полицајци, нити угрожавати службена лица.

Вулин је рекао и очекује реакцију Тужилаштва због рушења у Савамали и подвлачи да је његова жеља само да се ради у складу са законом и да не жели да говори о роковима.

"Ко сам ја да причам Тужилаштву да је нешто дуго или не. Ја само желим да они раде у складу са законом, да покрену иницијативу, нека нам дају одговор за месец дана или дан, то је њихово право, ја не знам како ће реаговати, само желим да реагују сваком појединачном случају, а они који демонстрирају зато што је повређен правни поредак, како кажу, морају да демонстрирају у складу са правним поретком", нагласио је министар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво