Инцидент испред Скупштине Београда

Присталице Иницијативе "Не да(ви)мо Београд" насрнуле су на градоначелника Синишу Малог у тренутку када је долазио на седницу градског парламента. Синиша Мали је изјавио да је у шоку и изразио забринутост за безбедност своје породице. Поручио је да је спреман да преузме сваку врсту одговорности. Представник Иницијативе "Не да(ви)мо Београд" Добрица Веселиновић тврди да напада није било.

Док су градоначелник Синиша Мали и председник градске скупштине Никола Никодијевић улазили у зграду, настао је метеж, окупљени су звиждали и узвикивали "лопови, лопови"...

Један део окупљених је насрнуо на Синишу Малог, али је обезбеђење спречило директан физички контакт. Један грађанин је гађао градоначелника неидентификованим предметом.

Грађани окупљени у иницијативу "Не да(ви)мо Београд" окупили су се јутрос испред зграде градске скупштине где су, како кажу, дошли да уруче "отказ" градоначелнику Београда Синиши Малом и председнику градске скупштине Николи Никодијевићу.

Прошле седмице Иницијатива је најавила да ће убудуће бити свуда где и градоначелник и ометати га у раду, али је то јутрос прерасло у неконтролисано понашање.

Градоначелник је изјавио да је у шоку због насртаја присталица иницијативе "Не да(ви)мо Београд" на њега, одборнике и полицију и изразио забринутост за безбедност своје породице. 

"Ово није права слика Београда, нити права слика тих младих људи. Ако ме неко нападне када улазим у Скупштину града, када покушава да ме удари и повреди, да ли то значи да ће следећи пут да повреди моју децу зато што има другачије мишљење", упитао је Мали.

Мали је додао да је припаднике Иницијативе позвао на разговор, јер, како је казао, улица није место за то и истакао да "поштује другачије мишљење и њихову жељу да мирним и демократским протестом изразе своје мишљење".

"Ови људи се боре против 'Београда на води'. Њима се тај пројекат не допада и ми прихватамо то, али тај пројекат мења Београд и Србију и ми се боримо за свако радно место", нагласио је Мали и додао да ће тако бити док он буде водио град.

Како је рекао, највише чуди да "господа имају времена да протестују у радно време усред понедељка".  

Мали је данас дошао у Скупштину града да би разговарао са извођачима радова "Београда на води", а у вези са једном од тачака данашње седнице градског парламента.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да ће бити предате прекршајне и кривичне пријаве против људи који су напали градоначелника, одборнике и полицајце испред Скупштине града током протеста иницијативе "Не да(ви)мо Београд". 

На снимку који је објавио Танјуг чује се да један од демонстраната каже "разбили смо нос полицајцу".

Представник Иницијативе "Не да(ви)мо Београд" Добрица Веселиновић тврди да напада на градоначелника Малог није било, већ да су хтели само да му "уруче отказ". 

"Нисмо га напали, стајали смо испред да бисмо му уручили отказ. Њега је штитила полиција и приватно обезбеђење. Насиља није било", тврди Веселиновић. 

Веселиновић каже да градоначелник није желео да узме отказ, па су га залепили за врата зграде градске скупштине, те да Иницијатива неће одустати од својих захтева.

Када је Мали ушао у зграду Скупштине, грађани су почели да узвикују "убице, убице", "кога чувате", а после неколико минута се ситуација ипак смирила.

Испред зграде су изашли и запослени у градској скупштини, од којих су неки разговарали са лидерима протеста, док су им други говорили "да не нападају полицију". 

Из зграде је изашао и функционер Самосталног ДСС-а Небојша Бакарец, који је покушао да смири окупљене.

Вучић: Сви протести су добродошли, али не и насиље

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је, поводом догађаја испред скупšтине града Београда, да је Србија демократска земља у којој су све демонстрације и протести добродошли, али је насиље недопустиво.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Бриселу како коментарише напад на градоначелника Београда Синишу Малог, рекао да су сви протести дозвољени докле год грађани на протесте долазе да показују политичку вољу.

"“Да бијете полицајце и разбијате носеве, то је недопустиво, и за то постоји кривично-правна и прекршајно-правна одговорност"”, рекао је Вучић.

Премијер је замолио све који мисле да су нечије ћутање, трпељивост и стрпљење израз слабости да то схвате заправо као знак демократске воље и политичке снаге.

"Али, то не значи да можете да чините кривично дело, очекујући да будете ослобођени било какве одговорности"”, поручио је Вучић.

Број коментара 23

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво