Строжа контрола границе, ухапшено 1.500 људи због кријумчарења миграната

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је за РТС да тимови полиције и тужилаштва посебно раде на случајевима кријумчарења миграната, и да Србија не толерише, не подржава нити окреће главу таквим случајевима. Истиче да је полиција у прошле две године ухапсила преко 1.500 људи.

Гостујући у Дневнику РТС-а Небојша Стефановић је истакао да је посао полиције да заштити границу Републике Србије и да је јединицама које је влада формирала заштити од илегалних прелазака.

"Видело се да је Србија у претходне две године била хумана према мигрантима, наставићемо тако да се понашамо, али у ситуацији смо да сада долазе људи који нису угрожени. Тим људима се јасно шаље сигнал да неће добити азил, желимо да заштитимо границу да не би дошло до тога да велики број људи дође у Србију, а после не изађе", рекао је Стефановић.

Истакао је да они који не буду желели азил да ће даље бити упућени у законску процедуру.

"Могло би да се деси да десетине хиљада преко ноћи дође у земљу, и да као што се десило у Труској – они који су авионима и тенковима напали народ, добијају симпатије", објашњава Стефановић.

Додаје да је опредељен довољан број снага које ће на граници да патролирају.

"Кријумчаре имамо на нашој територији, полиција је у прошле две године ухапсила преко 1.500 људи, одузимаће се њихова имовина, новац. Тимови полиције и тужилаштва посебно раде на случајевима кријумчара. То Србија не толерише, не подржава, нити окреће главу, ухапсићемо још 5.000 ако је потребно, нећемо дозволити да будемо извор противзаконитих активности", истиче Стефановић.

Министар је рекао да ће мигранти бити упућени у прихватне центре, а они који затраже азил ући ће у процедуру. Каже да ће се са мигрантима који не буду желели азил поступати у скаладу са законима, а уколико то не буду желели биће враћени у земље одакле су дошли.

"Нисам видео било какве рекације држава чланица, не би требало ни да их буде, земље ЕУ се понашају на исти начин, штите границе, и то је обавеза у поглављу 24 – заштита шенгенских граница и обавеза да се штите границе", каже Стефановић.

Говорећи о поглављима 23 и 24 која регулишу безбедност и сигурност свих грађана, Стефановић је рекао да поред чињенице да Србију то води ка ЕУ, то су тешка поглавља.

"Наш став око сталних покушаја да ли ће се отворити или не је исти, став премијера је остао исти, ако хоће да остворе хоће, ако не неће, нећемо да молимо. На нама је да смо се спремили, напорно смо радили претходне две године испунили смо обавезе као да су поглавља већ отворена пре годину дана, откако је акциони план усвојен", објашњава Стефановић.

Стефановић је додао да се отварање поглавља везује за општу безбедносну ситуацију, почевши од закона и сектора то је, истиче, оно што чини полицајце ефикаснијим на терену.

"Циљ није да добијемо плаву заставу иза нас, наш циљ је да испунимо обавезе за грађане и да виде да од владе добијају нешто и да је полиција ефикасна, да се боримо против свих видова угрожавања њиихове безбедности а тиме идемо ближе Европи", закључио је Стефановић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво