Чајетина, ко је заказао у ланцу безбедности хране?

У ужичкој болници данас је задржано још пет, уз јучерашњих девет пацијената за које се сумња да су заражени трихинелом. Како се процењује да је заражено суво месо дивљих свиња јело више од 300 људи, највише из чајетинске општине, а период инкубације траје до 45 дана, број заражених вероватно није коначан. Ужички Завод за јавно здравље пријавио је епидемију на том подручју, а потребне мере предузимају се још од првих сумњи да је реч о трихинели.

Међу четрнаесторо пацијената који су на лечењу, у ужичкој болници је и петоро деце.

"Јела су сва наша деца јер смо били 100 одсто сигурни да је месо у реду", каже Милан Јоксимовић из Чајетине.

Начелница Дечјег одељења Дара Савић Божовић истиче да су предузете све мере.

"Очекујемо да ће ово обољење имати позитиван исход, повољну еволуцију, а евентуалне могућности компликације биће сведене на минимум" објашњава Савић Божовић.

Многима и даље није јасно како је осушено месо две дивље свиње могло да изазове такве последице и ко је у ланцу безбедности хране затајио, јер се месо није нашло у продаји већ је подељено међу учесницима лова.

Председник Ловачког удружења Чајетина Милован Кнежевић каже да је лично однео узорке у Ветеринарску станицу у Чајетини.

"Предао сам узорке и платио да се уради дигестија, најсавременији начин прегледа, за шта нам је ветеринар издао потврду да је месо исправно и да може да се користи", објашњава Кнежевић.

У Ветеринарској инспекцији кажу да ловци нису поштовали процедуру и да је преглед морао да се уради у ловишту.

Начелник Републичке ветеринарске инспекције Зоран Ивановић истиче да се, када се изврши преглед одстрељене дивљачи на ловишту, врши идентификација тог трупа и да ветеринар ставља ветеринарску ознаку, жиг, који гарантује безбедност.

"У овом конкретном случају то се није поштовало, није пријављен одстрел ветеринару како би се извршио преглед на самом ловишту", каже Ивановић.

У Златиборском округу у последњој деценији до ове забележене су само две породичне епидемије трихинеле пре пет година, а на подручју републике прошле године их је било осам са 61 оболелим.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се