Отворена деоница Коридора 10 у дужини од 23 километра

Деоница источног крака Коридора 10 Црвена Река – Чифлик – Станичење у дужини од 23 километра отворена је код Беле Паланке. Наш је посао да покажемо да нам је једнако стало до Беле Паланке, Бабушнице и Ниша као и до Београда, поручио је премијер Србије Александар Вучић, који је присуствовао отварању деонице. Потврдио је да би сви радови на оба крака коридора ка истоку и југу земље требало да буду завршени до краја марта 2017. године.

Премијер Александар Вучић изјавио је да ћемо у годинама пред нама показати да није посао Владе само да отвара нове путеве, већ да обезбеди бољи живот и пензионерима и запосленима у јавном сектору, а неразвијеним општинама да омогући да више не буду сиромашни део Србије.

"Не постоје лака решења, и овај пут који данас отварамо показује колико је рада потребно. Оно што је важно јесте да наставимо трпељиво и стрпљиво да радимо, само тако ће резултати бити бољи, нико нам неће донети ништа, не постоји чаробни штапић, али уздамо се у свој рад, дисциплину и одговорност", рекао је премијер након отварања деонице од 23 километра на Коридору 10 код Беле Паланке.

Остаје нам, додао је, да доведемо нове инвеститоре, да отварамо нове фабрике, јер у неким градовима већ се види разлика, тако где су отворени нови погони и запослени нови људи.

"Верујте ми да нам ауто-путеви доносе највише посла, највише инвестиција, Ауто-путеви отварају највише радних места у будућности, они су жила куцавица једне земље. Мислим да ово што смо успели у последње време да одрадимо и ово што ћемо да урадимо у 2016. години, ту и од нашег пријатеља Јоаниса, предузећа 'Актор' и од многих других предузећа очекујемо још боље резултате", поручио је премијер.

Вучић је подсетио да је Влада Србије обећала посебне субвенције за пет округа, да више, како је навео, не буду сиромашни део Србије, већ да се се приближавају Београду, по економској развијености.

"Уверен сам да ћемо у годинама пред нама показати да можемо не само да правимо путеве и пруге, отварамо нове фабрике, већ да ћемо и за пензионере, за оне који су завршили свој радни век, али и за људе у јавном сектору, моћи да обезбедимо толико чекани бољи живот. Наш је посао да покажемо да нам је једнако стало до Беле Паланке, Бабушнице, колико до Београда, Новог Сада, Ниша и сваког другог места", рекао је Вучић.

Отварање путева, попут ове деонице код Беле Паланке, назвао је прекретницом у развоју Србије и зато посебно захвалио и српским и грчким радницима који су, како је рекао, марљиво радили, поштовали рокове и нису бирали време и услове под којима ће радити.

Отварајући завршену деоницу, премијер Србије потврдио је да би сви радови на Коридору 10 ка југу и истоку земље, требало да буду завршени до краја марта 2017. године.

"Морамо да завршимо и тунел Баранцово, и све до Димитровграда, ми овај пут морамо да отворимо у потпуности до марта 2017. После тога желим да удвостручимо број турских и путника, и теретног саобраћаја, бугарског такође. Желимо да зарадимо, желимо да наплатимо друмарину, да имамо више угоститељских објеката, да доведемо нове инвеститоре који ће да имају неупоредиво бољу путну комуникацију, који ће да запосли Белопаланчане, и грађане Пирота, и Нишлије, и многе друге. То је нешто за нас од највећег могућег значаја", навео је премијер.

Захвалио је и људима који су дошли на отварање деонице пута, јер то, навео је, доказује да не мисле само на себе већ да размишљају о својој земљи.

"Хоћу да захвалим на великој и искреној енергији, да вам честитам отварање овог ауто-пута. Само ако се боримо заједно, можемо да успемо", поручио је премијер и додао да ако будемо кукали и гледали само своје личне или партијске интересе, нећемо ништа урадити.

Овде ме не занимају партије, занимају ме само људи, радници, Србија, додао је Вучић и пожелео окупљеним грађанима и онима који су градили пут све најбоље у новој години.

У саобраћај ће бити пуштена деоница Црвена Река – Чифлик, код Беле Паланке, у дужини од 13 километара у пуном профилу ауто-пута, односно свих шест трака, као и 10,6 километара од укупно 12,2 километра на деоници Чифлик–Станичење, код Пирота, у полупрофилу.

На деоници Чифлик–Станичење отворена је једна страна ауто-пута са три саобраћајне траке.

Радове на деоници Црвена Река – Чифлик извело је грчко предузеће "Актор", а вредност радова који су финансирани кредитом Европске банке за обнову и развој јесте 43 милиона евра.

На траси те деонице налази се 15 мостова, два надвожњака и један мост изван трасе на петљи Бела Паланка. На тој деоници, која је пуштена у саобраћај, хабајући слој ће бити завршен у мају 2016. године.

На деоници Чифлик–Станичење изграђена је лева трака ауто-пута и у току су интензивни радови на изградњи десне стране ауто-пута.

Радове које финансира Европска инвестициона банка са 33,5 милиона евра, изводи шпанска фирма "Рубау".

Отварању су присуствовали потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић, генерални директор грчке компаније "Актор" Јоанис Бурназо и директор "Коридора Србије" Дмитар Ђуровић.

На деоници отвореној за саобраћај радили су Грци и Шпанци. Ангажована је и домаћа радна снага, углавном из места поред којих пролази траса.

"Током ових радова ангажовано је око 250 запослених, 200 из Србије и око 50 из Грчке. За набавку разних материјала на овој деоници имали смо подршку 150 локалних компанија", навео је Јоанис Бурназо директор компаније "Актор" која је изградила ову деоницу пута.

Зорана Михајловић подсетила је да су неки годинама обећавали завршетак коридира, али да га ова Влада завршава.

"На овој деоници 11 година није пуштено баш ништа. Радило је 30 српских компанија, дневно 400 људи, а директно или индиректно 2000 људи је имало посао. Свих 11 година су причали и отварали и говорили да ће се ово отворити и ми смо то успели да урадимо", нагласила је Михајловићева.

Источни крак Коридора 10, од Ниша до границе са Бугарском код Димитровграда, дугачак је 86,9 километара и заобилазиће Сићевачку клисуру. До границе са Бугарском имаће 85 мостова и пет тунела.

"Добићемо ауто-пут по европским стандардима и свим правилима струке, тако да инсистирамо на квалитету, ту нема компромиса", каже Душан Мијук, шеф Пројекта исток - Коридори Србије.

Како би сви рокови за изградњу Коридора 10 кроз Србију били на време испуњени, после празника биће изабран нови, трећи извођач радова на веома захтевној обилазници код Димитровграда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво