Догодине редовне хеликоптерске линије у Србији?

Наредне године би Србија могла, поред возова, аутобуса и авиона да има и редовне хеликоптерске линије. Тачније, приватници би могли да се укључе у све видове хеликоптерског саобраћаја. Неки су за то већ спремни и само чекају прописе.

Цивилни ваздушни саобраћај хеликоптерима у Србији је у зачетку, али се у Добановцима већ пет година обучавају кандидати за пилоте у јединој школи те врсте на простору бивше Југославије и Грчке. Међу десетак пилота је и Сара Крнета, прва жена пилот те школе, чиме ће допунити постојећу летачку дозволу.

"Летим од своје шеснаесте, седамнаесте године и занимљиво је то што сам прво научила да летим авионом, па онда да возим ауто", каже Сара Крнета из школе за обуку пилота "Хелимастер" у Добановцима.

Она је одлучила да крене очевим стопама, како би се бавила јавним превозом путника хеликоптерима. Правилник о ванаеродомском слетању и полетању отворио је ново поглавље српског ваздушног саобраћаја али и привреде.

"У данашње време брзина за пословање је врло важна. Постоји повећано интересовање страних компанија за превоз хеликоптером", каже пилот Горан Крнета.

Јавни превоз хеликоптером, као ваздушним таксијем, због процедура, у потпуности ће бити успостављен у мају наредне године. У Србији за сада постоје три регистрована хелидрома.

Један је у Добановцима, други у Горобиљу код Пожеге, а трећи на Мокрој Гори.

Изградња хелидрома јефтинија је од аеродрома, а цивилни хеликоптерски саобраћај у Србији могао би имати велики значај у хитним ситуацијама. Здравствени центар Ужице, који брине о здрављу више од триста хиљада житеља, до сада је више пута ангажовао војне и полицијске хеликоптере.

"Ако ми тежимо Европи, онда је то саставни део пружања услуга по европским стандардима", објашњава директор ЗЦ Ужице др Милош Божовић.

На то рачуна и Горан Крнета, који каже да су припремили пројекат о медицинском хеликоптерском саобраћају. До сада нису наишли на отворена врата за јавно приватно партнерство, којим би могло да се аплицира претприступним фондовима Европске уније.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво