Вулин: Порастао број усвојења, мање деце у институцијама

У хранитељским породицама у Србији налази се 5.800 деце без родитељског старања, док је њих 700 у институцијама, рекао је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин. Министар је нагласио да је ове године усвојено више деце него претходне.

Aлександар Вулин је, након завршне годишње конференције у оквиру пројекта социјалне инклузије "Генерација будућности" у Скупштини Србије, нагласио да у институцијама, односно домовима, скоро да нема деце млађе од три године.

"Само она деца која због здравственог стања морају да буду лечена и чувана смештена су у институцијама. Деца су углавном у хранитељским породицама", рекао је Вулин.

Министар је додао да Србија спроводи деинституционализацију и једна је од најуспешнијих земаља када је реч о броју деце у институцијама.

Вулин је истакао да је поносан што је и ове године далеко већи број усвојења него прошле, иако нису олакшавани услови.

Сва средства која су до сада давана за хранитељске породице, према министровим речима, предвиђена су и за наредну годину.

"Није било смањења давања када је реч о хранитељству и трудићемо се да подигнемо стандард хранитељских породица уз одговарајуће обуке, јер су хранитељи изузетно важан део система социјалне заштите", рекао је Вулин.

Министарство ће, како је најавио, више контролисати рад хранитељских породица да би се видело како се оне брину о штићеницима.

Вулин је нагласио да је ове године опредељено највише новца за услуге заједнице до сада.

Прошле године је за те намене било опредељено 40, а ове 400 милиона динара.

Пројекат социјалне инклузије младих без родитељског старања "Генерација будућности" покренула је компанија "Дејл Карнеги Тренинг Србија", под покровитељством Скупштине Србије, а уз донаторску помоћ Војвођанске банке.

Програм је почео 2012. године и до сада је у њему учествовало више од 450 младих из 27 градова Србије.

Циљ је било оспособљавање младих за осамостаљивање, активније укључивање у животне токове и припрема за изазове који их очекују након изласка из хранитељских породица и домова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара