Пројекат о укључивању особа са инвалидитетом у политички живот

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић најавила је да ће 2016. година бити у знаку партнерства парламента са удружењима особа са инвалидитетом, чиме се жели дати допринос укључивању тих особа у друштвени и политички живот.

Маја Гојковић је, на обележавању почетка пројекта "Јачање политичког учешћа особа са инвалидитетом у Србији", рекла да ће у парламенту бити оформљена радна група у којој ће бити представници свих парламентарних странака, а који ће разматрати све захтеве и потребе особа са инвалидитетом како би се оне унапредиле.

Она је подсетила да у Србији има 800.000 особа са инвалидитетом које се суочавају са бројним препрекама приликом учешћа у друштвеном и политичком животу и изборном процесу.

Амбасадор САД Мајкл Кирби рекао је да ће пројекат, који финансијски подржава америчка Агенција за међународни развој – USAID, помоћи особама са инвалидитетом и унапредити саму Србију. Он је навео да укључивање у друштвени и политички живот тих особа само може да допринесе бољем животу и читавој држави.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да пружа пуну подршку пројекту, напомињући да се свака четврта притужба, која јој пристиже, тиче дискриминације особа са инвалидитетом.

Она је навела да је у протеклих 15 година направљен помак, да је урађен добар законодавни и стратешки оквир, који пружа основ за добру заштиту особа са инвалидитетом.

Бранкица Јанковић је казала да су највеће препреке на које особе са инвалидитетом наилазе – у образовању и запошљавању, али и напоменула да у српском парламенту нема ниједног представника особа са инвалидитетом.

Координаторка пројекта и председница Центра за самосталан живот инвалида Србије Гордана Рајковић рекла је да се политика увек бави особама са инвалидитетом, без обзира на то да ли они у њој учествују или не, јер политичари доносе одлуке које директно утичу на живот особа са инвалидитетом.

Пројекат ће трајати 18 месеци, а за то време треба да се ојача политичка партиципација особа са инвалидитетом у Србији и унапреди њихов утицај на законодавни оквир и изборни процес чиме би се допринело остваривању њихових људских права и друштвеној укључености.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара