Портал Бебац критикује процедуру за повраћај новца породиљама

Родитељски портал Бебац оценио је да је одлука Владе Србије да се породиљама врати новац који им је узет на име солидарног пореза добра, али је критиковао начин и предвиђену процедуру за повраћај тог новца.

Портал Бебац наводи да су Влада Србије, Министарство финансија и Пореска управа заборавили да се извине женама због свог грубог пропуста, али "уместо да свој посао окончају сами, од преварених жена сада траже да прикупљају компликовану документацију, доказују и моле, да им се тај новац врати".

Портал Бебац оценио је да држава "добро зна" кога је оштетила, јер је протеклих дана у медијима обелодањено да је у питању око 60.000 жена и да знају и кога морају да обештете и то без компликованих процедура и папирологије.

"Наша препорука је да они који су начинили штету морају и да је исправе, од почетка до краја, не оптерећујући притом маме с малим бебама да прикупљају папире и доказују да их је држава покрала. Њима је већ доста понижења", навео је Бебац.

Како се додаје, довољно би било да се у Пореској управи пронађе коме је начињена штета, а да се затим женама омогући попуњавање онлајн формулара у којем ће дати личне податке, податке о фирми, примањима и датуме о уплати кумулативних накнада за породиљско боловање.

У саопштењу се наводи да је то, уз упоређивање са подацима из Пореске управе довољан доказ да се ради о оштећеном лицу.

"Једино на тај начин показали би да су озбиљни у намери да врате новац. На начин који су они предложили, још увек рачунају на то да ће компликованом процедуром одбити мајке да у периоду у ком су највише ангажоване око бебе, јуре за новцем који су поштено зарадиле", додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се