Село Висока – село добровољних акција

Од 2010. када је акција уређења омладинског дома у селу Висока проглашена најбољом волонтерском акцијом у земљи, у оквиру кампање "Млади су закон", мештани су кроз пројекте и уз помоћ донатора заменили и кров на школи, столарију, инсталације, увели грејање, постали прва школа у крају која користи енергију сунца... У акцијама које покрећу наставници учествује цело село јер, кажу, то им враћа наду у опстанак села.

Ариљско село Висока с разлогом носи епитет села добровољних акција. Док најмлађи решавају математичке проблеме, родитељи и комшије журе да искористе још сунчани децембар за препокривање старе школске зграде.

"Сад је прави вакат, сад је право време зато што је мртва сезона, сад нема радова", каже Десимир Урошевић.

Иницијатор акција у селу, наставник Петар Марјановић каже да је у току реконструкција објекта који би био намењен задрузи за производњу и складиштење производа, а у некој даљој будућности и за неке туристичке активности - нешто као школа у природи.

"Људи су видели да је то потребно и да је то то, и није само што долазе родитељи, дедови, него долазе људи који немају никога", рекао Светолик Алексић.

На понос су им деца, добри и вредни ђаци који за време одмора раде у ђачкој задрузи, сакупљају лековито биље, праве зимницу, магнете...

"Ја сам задужен за изливање калупа, да обрадим магнете, да изрезбарим мало, па после они да обоје и онда залепимо магнете и продајемо", каже ученик трећег разреда Милош Шарић.

Средства од продаје улажу у даље уређење школе. И како се добар глас далеко чује, ариљско удружење "Рзав" школи у селу на највишој надморској висини у општини, осунчаном већи део године, ове јесени поклонило је соларне панеле, чију енергију користе за осветљење школског игралишта и покретање пумпе за грејање.

"Ја се надам да ћемо то продужити, да пробамо да потрошњу електричне енергије сведемо на неки минимум који може. Сада нам користи за пумпу, а касније и за осветљење саме школе", каже учитељ Милош Јоксимовић.

Уз помоћ пријатеља школе, мобом као некад, Височани су уградили и столарију, заменили електроинсталацију, бубњаре парним грејањем, уредили недавно и библиотеку.

"Има занимљиве литературе и за одрасле, тако да је ова библиотека не само кутак за децу, већ и одрасли често сврате", каже наставница српског језика Бранислава Недељковић.

Школа и њени наставници који децу најпре учи како да буду добри људи, кажу мештани, довољан су разлог да остану у селу и не дозволе да се стави кључ у школска врата.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара