Отворен реконструисани Цветни трг

Реконструисани Цветни трг у центру Београда, чија је обнова коштала 220.000 евра, свечано је отворен у присуству градских челиника и већег броја грађана.

"Пре неколико месеци почели смо реконструкцију Цветног трга и ево, на крају године, имамо прилику да оно што смо обећали и испунимо", рекао је градоначелник Синиша Мали.

Он је навео да је реконструкција трга само један корак у сређивању центра града, а следеће године ће почети обнова Трга Славија и Булевара ослобођења, као и изградња Хотела Хилтон, па ће тако тај део Београда у наредних неколико година добити потпуно нови изглед.

"Цветни трг, као један од најстаријих тргова у Београду, сада је можда и најлепши", оценио је Мали.

Подсетивши да је пре два дана отворена реконструисана улица Вука Караџића, он је најавио да ће следеће године почети реконструкција Трга Републике, Теразијаске терасе, Карађорђеве улице и Косанчићевог венца.

Градски менаџер Горан Весић рекао је да ће Цветни трг у наредних годину дана добити свој дух, а на њему ће бити постављене статуе најзначајнијих српских глумаца, редитеља и драмских писаца.

"Ми ћемо, као Скупштина града, расписати конкурс, а наша жеља је да то буду статуе са сценама из позоришних представа, нешто што Београд до сада није имао и мислим да ћемо на тај начин дати један нови дух овом тргу", навео је Весић.

Он је најавио да ће 4. фебруара наредне године на Цветном тргу бити постављен и споменик Бориславу Пекићу, једном од најзначајнијих српских писаца 20. века.

Весић је додао да је на Цветном тргу доступан и бесплатан интернет, а планирано је да буде уведен на још много локација у граду.

Он је напоменуо да је реконструкција Цветног трга само почетак реконструкције Његошеве улице, на чему ради градски урбаниста Милутин Фолић.

"Током ове године заменићемо локале на Каленић пијаци, а следеће године урадићемо пројекат реконструкције те пијаце. Део Његошеве, од Курсулине улице до Дирекције за грађевинско земљиште, биће такође претворен у трг, а онда ћемо део по део Његошеве улице полако претварати у пешачку зону, наравно у складу са могућностима", објаснио је Весић.

Он се захвалио свима који су учествовали у реконструкцији Цветног трга. Највећи део новца за реконструкцију Цветног трга дала је компанија "Делез", а отварању трга присуствовао је и генерални директор те компаније Џон Кирицис.

Он је честитао представницима Града на "сјајно" обављеном послу, али и суграђанима на стрпљењу.

"Овај прелепи трг остаће успомена бројним будућим генерацијама", оценио је Кирицис.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара