Признање Европски градоначелник региона за Синишу Малог

Градоначелник Београда Синиша Мали примио је признање Европски градоначелник региона за 2015. годину, коју му је доделио Европски покрет у Босни и Херцеговини.

Мали је рекао да признање не доживљава само као потврду свог рада у последњих годину и по дана, него и потврду рада његовог тима и свих запослених у Градској управи и градским комуналним предузећима, који се труде да од Београда направе европску и светску метрополу.

"Када смо преузели управљање градом пре годину и по дана, мало ко је веровао да ћемо за само 18 месеци урадити оволико пуно", рекао је Мали.

Град који је био на ивици банкрота, према његовим речима, после само 18 месеци има стабилне јавне финансије, а дефицит је смањен са више од 20 одсто на испод пет одсто, колико је планирано следеће године.

"Затекли смо велике проблеме у јавним предузећима, а следеће године ћемо имати само два предузећа која ће правити губитке, од укупно 31. То је за грађане важно, јер 85 одсто онога што зараде јавна комунална предузећа, иде у буџет и користи се за изградњу болница, вртића, школа", рекао је Мали.

Подсећа и на инвестиције у које је, сматра, "мало ко веровао", као што је "Београд на води", који је окарактерисао као највећи инвестициони пројекат таквог типа у овом делу Европе.

Актуелна градска власт је, додао је, променила привредни амбијент и сада је много лакше и брже запошљавати у Београду.

"То су важне ствари које Београд потврђују као регионални политички и економски центар и који наравно гурају нашу земљу напред", сматра Мали.

Признање које му је данас уручено, како је рекао, за њега је веома важно јер долази у тренутку када је Србија отворила прва поглавља у преговорима са ЕУ.

Честитајући свим грађанима Србије отварање поглавља, председник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало истакао је да је то веома важан историјски тренутак не само за Србију, већ и за цео регион, "јер је неопходно да се следи ток локомотиве процеса европских интеграција".

"Отпочињањем преговора, Србија на својеврстан начин преузима лидерску функцију и позицију у региону и ми у Босни и Херцеговини сада имамо задатак да следимо ваш пут и да до краја године или почетком наредне, поднесемо адекватну и квалитетну апликацију за чланство у Европској унији", рекао је Праштало.

Оцењује и да од када је Мали на челу Београда, у српској престоници дува "позитивна Кошава", додајући и да је главни град Србије у последњих неколико година постао европска престоница, не само у туристичком смислу, него и пословном.

Праштало је изразио наду да ће признање које је Малом уручено бити мотивација и обавеза да Београд настави још више да се развија и да постане "топ" дестинација, али не само у региону, него и у целој Европи и свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара