Докле се стигло с повезивањем стажа

Право на повезивање стажа има 13.000 радника из фирми које треба да се приватизују или су у стечају. Међутим, према последњим подацима Фонда ПИО, то је урађено за само 632 радника. Овога пута цео посао треба да ураде послодавци и пензијски фонд. Рок је крај месеца, а из надлежних министарстава за сада нема најава да би могао да буде продужен.

Пре три месеца радници пожешке "Будимке" рекли су – коначно једна добра вест. Сада не знају докле се стигло с повезивањем стажа.

Радник "Будимке" Драган Јовановић рекао је да се обратио свим надлежним инстанцама и да је добио обећања да ће му се повезати стаж. Каже да је предао захтев за пензију.

"У овој фабрици сам провео 40 година и шест месеци, толико досад имам уписаног стажа у радној књижици", каже Радомир Матић, радник "Будимке".

Најтеже им је то што ће, и поред толико стажа, у превремену и умањену пензију, јер немају 65 година старости. С друге стране, директор "Будимке" Ђорђе Стевановић, у раскораку између неуспеле приватизације и стечаја, који још не може да се уведе, покушава да збрине оне којима је пензија најближа.

"Ми смо били принуђени да поднесемо непотпуну документацију и повезаће се стаж радницима који су испунили један од услова за пензионисање", каже Стевановић.

У предузећима која се приватизују и онима за рехабилитацију особа с инвалидитетом, право на повезивање стажа имају само радници који су већ поднели захтев или до краја године стичу услов за пензионисање. У фирмама у стечају – ситуација је другачија.

"Поред тога што код тих послодаваца сви запослени имају право на повезивање стажа без обзира на то да ли су поднели захтев за пензију или не, од њих се не тражи ни услов да ли су или нису поднели тужбене захтеве против послодаваца за потраживања из радног односа", рекао је Жељко Симић из Фонда ПИО.

Са списка од више од 600 предузећа који је Фонду доставила Агенција за приватизацију, повезивање стажа затражило је 160 фирми. У Фонду кажу да је у току обрада података за око 7.500 радника из тих предузећа, која су углавном у стечају.

"Код многих послодаваца немате са ким да сарађујете, немате раднике који могу да за послодавца, на основу одговарајуће документације, попуне те захтеве", каже Симић.

Надлежни подсећају да новца за те намене, планираног буџетом за ову годину, има и да је важно да се фирме пријаве до краја децембра. Овога пута није предвиђено да то чине радници.

"Искористите ово време које је преостало, извршите притисак на своје руководство ако већ не можете другачије, али пријавите се Фонду ПИО, нема ниједног разлога да не искористите оно што је Влада Србије урадила", рекао је министар за рад, борачка и социјална питања Александар Вулин.

До сада је повезано око 2.000 година стажа, за шта је утрошено нешто више од 110 милиона динара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара