Највиша признања за српско здравство

Клинички центар Србије добио је Дијамантску диплому Европске агенције за испитивање квалитета у раду, а то признање, према речима директора Клинике за кардиохирургију КЦС-а Миљка Ристића, мења слику Србије и српског здравства у Европи.

Након Златне, а затим и Платинасте дипломе добијене током 2014. и 2015. године, дијамантска диплома је дошла као треће и највише признање за квалитет у раду Клиничког центра.

"Оваква признања мењају слику о Србији и српском здравству", рекао је Ристић.

За признање је великим делом заслужан тим лекара који су ангажовани у КЦС на програму трансплантације бубрега, јетри и, каже Ристић, нарочито срца, на челу са њим.

Покренута је акција да се програм трансплантације срца, који се ради само у КЦС прошири и у друге универзитетске центре – Сремску Каменицу, Ниш и Крагујевец.

Крагујевац, према његовим речима, за сада нема могућност да се у њему ради та врста хирургије, али се професор нада да ће до краја године бити урађена прва операција уграђивања срчаних пумпи за потпору рада леве коморе у Нишу и Каменици.

Како објашњава, начин лечења темељне срчане инсуфицијенције се много изменио с појавом технологије и пумпи које замењују срчани мишић који је ослабио.

Технологија је скупа, али је Министарство здравља проценило да је тај начин лечења веома ефикасан, нарочито код млађих људи, код којих срце ослаби, или због присуства неког другог вируса, или због некон другог обољења.

"Министарство је одредило значајна средства да се набави одређен број пумпи и угради људима којима је живот угрожен и који не могу дочекати трансплантацију с обзиром да донора у Србији има мало", рекао је Ристић указујући на један од проблема са којима се суочава српско здравство.

"Нико од пацијената није чекао дуже од шест месеци на пресађивање срца, али прве године било их је седам или осам и очекивали смо да ће тај број расти. Међутим, прошле године било их је пет, ове исто толико. Нема помака", рекао је Ристић.

Према његовим речима, мора се радити на едукацији лекара који одржавају доноре и разговарају са породицом, али мора се много радити и да се свест грађана промени, како би пристајали да се органи њихових преминулих употребе за продужетак живота особа којима су потребни.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара