Бројни проблеми приликом легализације објеката

У Србији је почело пописивање нелегалних кућа и објеката, а њиховим власницима и инвеститорима грађевински инспектори уручују решења о рушењу. Готово 700.000 бесправних власника који су поднели захтеве за легализацију, надлежни позивају да се информишу о даљем поступку. Иако нови закон предвиђа брзо, лако и повољно решавање питања легализације, у пракси ипак постоје бројни проблеми.

У последњих тридесетак година, дуж Смедеревског пута, без плана и реда, изградило се највеће дивље насеље у Србији – Калуђерица. Од 15.000 кућа без дозволе их је чак 80 одсто. Од сеоцета, постало је место са око 40.000 становника. Препрека укњижби тих кућа до сада су углавном били нерешени власнички односи.

"Мој проблем је нерешена оставинска расправа људи од којих сам купила плац. Неки нису живи, неке не могу да нађем на адреси на којој се налазе", каже једна од власница кућа из Калуђерице Мејра Дедић.

Управо због тога што надлежни нису одмах тражили да се земљиште преведе на новог власника оставинске расправе трају деценијама. Многи власници приватних нелегализованих кућа сматрају да су озакоњењем оштећени, у односу на, како кажу, привилеговане инвеститоре.

"Инвеститори који раде станове добијају од локалне самоуправе струју, воду, грејање и грађевинско земљиште и буду у истом кошу као ми који смо крваво стекли и све сами и довели – асфалт, телефон, струју. Мислим да то није у реду", сматра Марко Нинковић.

Иако закон исправља неке неправде, изгледа да уводи и нове, и то према обичним грађанима, који су сами уводили инфраструктуру.

"Код примене закона о озакоњењу врло би било важно да обични грађани и они који су градили за себе буду заправо ти који ће га искористити, а не да закон искористе инвеститори који су градили силне квадрате за тржиште и зарадили на бесправној градњи. Ако би се десило да Уставни суд прогласи овај закон неуставним, онда би они вешти, а то су по правилу инвеститори, озаконили своје објекте", каже народни посланик и архитекта Бранка Бошњак.

Већина инвеститора не плаћа накнаду за уређење грађевинског земљишта. Градски челници кажу да ће се објекат озаконити тек по измирењу дугова.

"Мислим да је прошло време кад су инвеститори мислили да могу да уплате само 10 одсто и онда да варају државу. Сада напросто мора да се уплати све што је обавезно, уосталом накнаде су смањене", каже градски менаџер Горан Весић.

На име накнаде за уређење земљишта, Дирекцији за грађевинско земљиште Града Београда око 1.400 несавесних инвеститора дугује око 28 милијарди динара. Али, уколико они не измире дуг, по Закону, то ће морати да учине купци станова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара