Почиње евидентирање имовине избеглих Срба

Савез Срба из региона креће са евидентирањем имовине избеглих и прогнаних лица и других оштећених грађана Србије која им је отуђена, оштећена, уништена или неадекватно продата и размењена у Словенији, Хрватској и Федерацији БиХ, најавио је председник тог савеза Миодраг Линта.

Последњи попис имовине избеглих и прогнаних Срба урађен је пре готово 20 година и тада га је организовало Министарство правде бивше Савезне Републике Југославије. Овога пута попис организује Савез Срба из региона.

"Главни разлог за попис имовине је што су претходни подаци застарели и нису више тачни", рекао је за РТС председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Акција савеза траје до 15. марта следеће године и сви Срби који имају такве проблеме треба да попуне обрасце на основу којих ће се направити евиденција имовине, а који ће затим бити прослеђени европским институцијама како би се проблеми решили.

"Очекујемо да међународна заједница изврши притисак на Сарајево, Загреб и Љубљану да испуне своје обавезе јер је недопустиво да и после 20 година питање имовине и друга основна права прогнаних нису решена", рекао је Линта.

Према неким проценама реч је о имовини вредној 30 милијарди долара.

"То је огромно богаство које је уништено, отето или нестало. Ти проблеми треба да буду извучени на сто и о њима треба да се разговара", рекао је председник Савеза Срба из региона.

Они који желе да евидентирају отету и уништену имовину могу то да учине у наредна три месеца а сви подаци и формулари могу се наћи на сајту савеза - www.ssr.org.rs.

За више информација о акцији и начину попуњавања обрасца заинтересовани се могу обратити путем емаила info@ssr.org.rs или назвати на слиједеће телефоне: 011 3820 250 (канцеларија у Београду), 021 6613 600 (канцеларија у Новом Саду) и на број мобилног телефона 064 1162 109.  

Савез ће се бавити и решавањем стамбеног питања за избеглице које то питање још нису решиле.

"Већ две године траје регионални стамбени програм за 16.800 избеглица. Постоје четири модела у решавању тог питања а то је изградња станова, кућа, монтажних кућа или додела грађевинског материјала за оне који су започели изградњу кућа, а нису још успели да их заврше", рекао је Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара