Рекламирање меса, полутка на први поглед

Стручњаци за маркетинг пре него што лансирају неку рекламу најпре добро проуче тржиште, шта је то за чим потрошачи жуде. Шта онда о нама говори то што се у већини реклама појављује свеже месо.

Мирише са екрана, топи се - само да се прегризе. Али рекламе хране у Србији су мало суровије - рекламира се сирово месо! Килограм, рецимо, свежег бута - на тањиру. Шокантно?

Миљан Прмовић из "Интелиџенс маркета" каже да ту постоји нека врста морбидности, и такво тумачење може да се узме у обзир, јер да не стоји, на рекламама бисмо могли да видимо и како се долази до тог меса, односно процес клања и касније обраде.

"Такве ствари не гледамо, то значи да постоји одбојност према тим процесима, али и прихватљивости, да потрошачи у великом броју случајева нема проблем да види такву врсту рекламе", рекао је Прмовић.

Већини вегетаријанаца баш и није прихватљиво, али њих је у Србији тек око један одсто. Оглашивачи се оглушују и о пост. Кад падне у време слава, потрошачи су на другој страни - у већини.

"Онај ко се рекламира има интерес. Не крши ниједан закон, а једини закон који може да се прекрши је тржишни. Оно што је приметно, јесте да се рекламирају цене свежег меса које су испод тржишне или близу неисплативости. То може да се објасни тако што се подстиче везана продаја", рекао је Прмовић.

Дакле, продавац рачуна да ћете потрошити и више него што можете да се пружите, ако дођете по, за већину, неопходну намирницу - сирово месо. И то још јефтино. Толико да се домаћим сточарима диже коса на глави. Месо увезено из Шпаније, Мађарске јефтиније је до 40 одсто од домаћег.

Ненад Будимовић из Привредне коморе Србије рекао је да је то довело до пада цена товљеника и у малопродаји.

"То у једну руку може да буде и добро за потрошаче јер могу јефтиније да купе свињско месо, али исто тако треба напоменути да треба радити на побољшању привредног амбијента и побољшати услова за наше проиводјаче меса", рекао је Будимировић.

У рекламама сировог меса постоји и граница која се не прелази, примећују стручњаци.

"Нема животиња које се крећу, само лепи амбијент, са поруком да то долази из природе", каже Будимировић.

И са поруком да су основне намирнице у сировом облику нашем џепу примамљивије од софистициранијих производа. Тако нас виде они који осмишљавају рекламе. А они ретко греше.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара