Линта: Ускоро евиденција оштећене имовине Срба у региону

Савез Срба из региона ускоро ће кренути у евидентирање објеката и имовине српског становништва која им је на било који начин отуђена, оштећена или незаконито продата у Словенији, Хрватској и Федерацији БиХ, најавио је председник тог савеза Миодраг Линта.

Линта је позвао све Србе који имају такве проблеме да попуне обрасце на основу којих ће се направити евиденција такве имовине, а која ће бити прослеђена европским институцијама како би се ти проблеми решили.

Линта је заједно са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем присуствовао отварању просторија Савеза Срба из региона у Новом Саду.

Напомињујући да је Нови Сад у последње две и по деценије готово дуплирао број становника, Вучевић је рекао да је томе значајно допринело то што је велики број Срба са простора Хрватске и БиХ нашао своје уточиште управо у Новом Саду.

"Потребно је да се ти људи, који су свој дом пронашли у Новом Саду, активирају како би се артикулисали њихови захтеви и интереси и како би осетили да су постали део града Новог Сада, а један од начина за то је и активирање кроз Савез Срба из региона", рекао је Вучевић.

Нагласио је да од ССР у Новом Саду очекује да ради на решавању конкретних питања, а не да буде једно у низу удружења које ће путем пројеката само тражити новац.

"Нажалост, данас имамо много удружења која се на папиру залажу за интересе Срба из региона и за наводно очување српске традиције, а у ствари циљ су им лични интереси", рекао је Вучевић, изражавајући наду да ће ССР бити потпуно другачији.

По његовим речима, концепција ССР је пружање помоћи Србима пореклом из региона, пре свега правне помоћи за решавање имовинских проблема.

"Нови Сад је град који ће ускоро имати пола милиона становника. То је модеран, сређен европски град који мора да прихвати све људе који у њега долазе, али и они који дођу морају да прихвате правила понашања која важе у Новом Саду", поручио је Вучевић.

Говорећи о ССР, Линта је рекао да тај савез има три циља - постављање питања Срба расељених из региона као националног питања, атрикулисање проблема Срба чија је имовина оштећена у Хрватској, Словенији и Федерацији БиХ и пружање правне помоћи, као и промовисање акција путем листа "Српско коло".

Он се захвалио Вучевићу што је помогао да ССР добије своје просторије у Новом Саду и што заједно са градском администрацијом активно ради на решавању стамбеног питања избеглих који живе као подстанари у Новом Саду.

"По први пут у Новом Саду актуелна администрација је покренула то питање, па су тако и обезбеђене две локације за изградњу станова за избеглице, једна у Ветернику, а друга у Футогу", рекао је Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара