Две деценије од потписивања Дејтонског споразума

Навршава се 20 година од како су су тадашњи председници БиХ, Хрватске и Србије потписали Дејтонски мировни споразум којим је окончан троипогодишњи рат у Босни и Херцеговини, а последњих 10 година траје расправа о његовој ревизији.

Дејтонски споразум којим је БиХ подељена на два ентитета, Федерацију БиХ и Републику Српску, Алија Изетбеговић, Фрањо Туђман и Слободан Милошевић потписали су на церемонији у Јелисејској палати у Паризу.

Споразум је закључен и парафиран 21. новембра 1995. у војној бази Рајт-Петерсон у америчком градићу Дејтон после тронедељних преговора у присуству тадашњег државног секретара САД Ворена Кристофера.

Потписници су се обавезали да међусобне односе регулишу према Повељи УН, Завршном хелсиншком акту и другим документима ОЕБС-а.

Такође су се обавезали на међусобно поштовање суверенитета и решавање неспоразума искључиво на миран начин.

Сва тројица потписника споразума су умрли, Фрањо Туђман 1999, Алија Изетбеговић 2003, а Слободан Милошевић 2006. у притовру Хашког трибунала где му се судило за геноцид и злочине против човечности у Хрватској, БиХ и на Косову. Амерички дипломата и творац Дејтонског споразума Ричард Холбрук умро је 2010.

Првих пет година након постизања споразума у Дејтону сваког новембра међунардоним скуповима обележавана је годишњица окончања рата у БиХ.

Последњи пут представници држава потписница и међународни посредници окупили су се у Рајт-Петерсону у новембру 2000. године.

Оригинал документа у међувремену је изгубљен, а већ више од десет година политичари у БиХ и међународној заједници расправљају о ревизији Дејтонског споразума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара