Седам година кампање РТС-а "Продужи живот"

Већ седам година, у недељном Другом дневнику РТС редовно извештава о значају завештања органа. Од тада, број трансплантација у Србији је повећан, а донорску картицу има више од 140.000 грађана. Међутим, то и даље није довољно, јер Србија има мање од три донора на милион становника, а Хрватска, која је прва у свету у тој области, 35 донора на милион становника.

Први пут екипа РТС-а срела је тридесетједногодишњу Мирјану Равњак из Лознице на Одељењу Интензивне неге Ургентног центра, неколико дана после трансплантације. Она је сада у кругу породице, са којом не би била да није добила нову јетру.

"Још једном бих се захвалила тој хуманој породици која ми је дала шансу за други живот и омогућила мом детету да одраста уз оба родитеља и да има срећно детињство", каже Мирјана.

Кроз више од 350 репортажа говорили смо о судбинама оних који чекају трансплантацију и после ње живе нове животе. За Дневник су говорили пацијенти, лекари, јавне личности, представници верских заједница.

"У којој год кампањи да учествује РТС, јавни медијски сервис је незамењив, како због свог утицаја, тако и због домета својих порука... порука коју шаље кампања 'Продужи живот' тражи време и упорност да би се у свести људи схватио значај", истиче ТВ критичарка Бранка Оташевић.

У времену у којем немамо времена да застанемо и размислимо о томе да ли и како некоме можемо да помогнемо, из недеље у недељу РТС подсећа гледаоце на хуманост и солидарност.

"Некад можемо да учинимо добра дела и потпуно неочекиваним стварима о којима треба размишљати унапред, као што је узимање донорске картице", рекла је Оташевићева.

Више је и трансплантација. Ипак и даље недовољно. Савети стижу из Хрватске, која је прва у свету по броју тих интервенција.

"Пример ове кампање може да послужи другим европским земљама – на који начин медији могу да имају позитивну улогу у свему томе. Трансплантациони програм захтева добру сарадњу, добру комуникацију између јавности и здравственог система и политике која треба да да предуслове да сваки сегмент у овом програму заживи", објашњава Мирела Бушић, национални трансплантациони координатор из Хрватске.

Министар здравља Златибор Лончар истиче да проблем у процесу трансплантације нису лекари.

"Треба да имамо начин да стимулишемо лекаре, то је тежак и одговоран посао. Немамо проблем са лекарима, наш проблем су донори, кад се свест промени имаћемо боље резултате", рекао је Лончар.

Да смо далеко од многих европских и светских земаља показује и, на пример, податак да је донорску картицу у РТС-у потписало више људи него када је таква акција организована за запослене у Клиничком центру Србије, али и то што донорску картицу у Влади Србије има тек неколико министара.

Искуства земаља у којима трансплантације нису реткост, већ реалност, показују да је за развој те области неопходна подршка и оних који воде земљу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара