Клубови и ресторани (не)примерени за ученичка славља

Донедавно су само прославе матуре биле предмет полемике у јавности. Међутим, питање да ли су ресторани и клубови примерени за ученичка славља поново је актуелно, јер у основне школе стижу понуде за такве прославе у сусрет Новој години.

Основци најчешће немају ништа против прославе Нове године у ресторанима. Родитељи су подељени на оне који не одобравају и оне који такву идеју поздрављају, спремни да је реализују самоиницијативно, уз потпуну одговорност.

"Немојмо бити лажни моралисти. Деца нису заинтересована да прослављају Нову годину као ни матурске вечери у просторији школе. То нисмо ни ми радили и не можемо децу држати под стакленим звоном", наглашава председник Савета родитеља ОШ "Вук Караџић" Владимир Стојкоски.

Психолози сматрају такву одлуку погрешном. Дискотеке, клубови, ресторани, тврде, нису простори за дечја славља.

"Родитељи попуштају том утицају већине и дозвољавају да њихово дете буде део те већине, да не би патило, да се не би разликовало и зато је та већина све већа и већа. Мој савет родитељима је да не попуштају и да остану доследни традиционалним вредностима", објашњава психолог Љиљана Филиповић.

Школе, рекло би се, тише него икада. Неки од директора понуде одмах одбаце, други их разматрају. Различите реакције родитеља их збуњују, али и неоглашавање надлежних по том питању. 

"Оно што је најгоре је што деци ускраћујемо њихово право на одрастање и на њихово искуство кроз то одрастање. То значи да треба да изађу ван школе, да се друже и да се та социјализација доведе до највишег нивоа. Ипак, ризици су велики", указује директорка ОШ "Веселин Маслеша" Наталија Матић.

Школа мора да буде у вези са духом времена, али такође и да се сачува од духа потрошње јер ће у супротном постати вашар услуга.

"О школи и таквим стратешки важним сегментима школског живота треба да брине држава. Уколико школу држава препусти некаквој стихији, тада имамо раст деловања тржишних механизама који школу терају на потрошачки стил живота, и родитеља и ученика, па и оних који организују школски живот", истиче културолог Дивна Вуксановић.

Очигледна је и криза идеја како осмислити школарцима провод, а не огрешити се о границе примереног. Од оног "у ћутању је сигурност" стигло се до тога да је сигурност, изгледа, у потпуном одустајању.

У међувремену, право дружење све више узмиче пред оним виртуелним на друштвеним мрежама.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара