Селаковић: Желимо да Грађански законик буде српски

Министар правде Никола Селаковић изразио је жељу да се будућа кодификација грађанског права зове Српски грађански законик који ће како је навео у себи да сажме савремена сазнања и опште прихваћена решења, као и да буде усклађен са тековинама савремене европске правне цивилизације.

Отварајући 28. сусрет Копаоничке школе природног права, током које ће се водити тродневна дискусија, поред осталих тема и о решењима будућег Грађанског законика, Никола Селаковић је позвао учеснике тог скупа - еминентне правнике да дају своја мишљења и сугестије о Нацрту који је израдила радна група Министарства правде.

Селаковић је поручио да ће будући текст увек звати "Српски грађански законик", а не само Грађаски законик, што су подржали и учешници скупа.

"Очекујемо драгоцена мишљења и сугестије које ће се пажљиво анализирати приликом израде српског Грађанског законика", рекао је министар напомињући да такође очекује мишљења овогодишњих иностраних учесника и многобројних познатих европских правника.

Министар је такође поздравио ангажовање медија који прате јавну расправу о будућој кодификацији грађанског права, а која ће трајати пуних годину дана, односно до јула 2016. године.

Говорећи о значају рада Копаоничке школе, Селаковић је изразио уверење да и овогодишњи скуп правника на Копаонику, служи афирмацији права, правде и правичности и подсетио да није случајно то што Копаоничка школа од пре неколико година ради под покровитељством Унескоа.

Министар је такође истакао значај овогодишње теме Копаоничке школе - Право и аутономија личности.

Та тема је како је навео, посебно актуелна, сложена и веома значајна па би ваљало испитати колико слободу личности угрожава и спутава све шира мрежа правних прописа, све израженија тежња да се скоро сва испољавања живота уреде и предвиде, измере, прорачунају и нормирају.

"Питање је да ли је то законитост, иманентност савремених друштава и доказ напретка цивилизације или само застрањење оних који њиме управљају", навео је Селаковић.

"Да ли се упоредо с правима личности и људским правима рађа и право роботизације човека? Да ли све то може да промени наш став о праву, да ли налаже нову поделу права? Шта ће се дешавати у непосредној и даљој будућности? Да ли су универзалне људске вредности, попут слободе личности, данас толико нападнуте да је неопходна њихова хитна реафирмација?", додао је министар.

Он је истакао да Копаоничка школа заслужује пуну подршку у покушајима да одговори на та питања, применом синтетичког, правног, филозофског и социолошког метода.

Трећи програмски садржај овогодишњег скупа такође је, према речима министра веома значајан а односи се на Закон о заштити права на суђење уразумном року, чија примена почиње 1. јануара 2016. године.

"Посреди је закон који је изузетно важан и за остваривање људских права. Неопходно је да се сви ангажујемо, пре свега запослени у правосудним институцијама, да се он делотворно и правилно примени", поручио је Селаковић.

У раду тродневног скупа Копаоничке школе учествује, како се процењује око 2.000 правника, скучњака из теорије и праксе.

Ту су и гости из иностранства - из Руске Федерације, Молдавије, Републике Српске, Турске, Црне Горе…

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара