Шодер: УНХЦР ће обезбедити Србији 16 милиона долара помоћи

Агенција УН за избеглице у Србији донирала је од јуна до сада опрему вредну више од 264.000 долара коју користи полиција у Приватном центру у Прешеву, изјавио је шеф те агенције Ханс Шодер и најавио да ће УНХЦР у 2016. обезбедити Србији 16 милиона долара помоћи.

Он је казао Танјугу у Прихватном центру у Прешеву да у оквиру Регионалног плана одговора у којем агенције УН и партнери предлажу да се у наредној години за Србију издвоји укупно 45 милиона долара.

Шодер је рекао да је УНХЦР ове године обезбедио 6,2 милиона долара за помоћ српској влади у избегличкој кризи.

Како каже, та средства су искоришћена за храну, одећу, ћебад и разне друге потрепштине, намештај, уређаје и друго.

Шодер је нагласио да је циљ да се на одговарајући начин збрину избеглице, као и да се у свему томе помогне српском народу.

"Помажемо Влади Србије и све је то резултат тимског рада", казао је Шодер додајући да ће већ за око недељу дана тај центар моћи да прими више људи због предстојеће зиме.

Када је реч о донацији за Прихватни центар у Прешеву за потребе МУП-а, УНХЦР у Србији је до сада донирао осам уређаја за узимање отисака прстију избеглица, од којих се два користе у Димитровграду, затим 13 рачунара, два рендгенска детектора за контролу, два детектора за метал, канцеларијски намештај и друге ствари које се користе приликом регистрације.

Шодер је истакао да је захваљујући тој помоћи повећана ефикасност контрола избеглица и регистрациони капацитети.

"Нико није очекивао да ће тако брзо бити повећан број избеглица. Раније је могло да се региструје највише 1.000 људи дневно, јер се то обављало на само два рачунара, док сада може да се региструје више од 8.000 дневно, с обзиром да се регистрација обавља на 13 места", нагласио је Шодер.

УНХЦР је како би помогао избеглицама током зиме обезбедио грејање у Прихватом центру у Прешеву у три велика павиљона и 35 контејнера у којима може да стане по шест особа и углавном су намењени породицама са малом децом.

Сви контејнери ће се уредно снабдевати грејањем од понедељка. Шодер је казао да је централно грејање обезбеђено у објекту за предрегистрациију, као и два павиљона за чекање за регистрацију. Ти објекти су, такође, потпуно опремљени за зиму, а УНХЦР је то обезбедио у сарадњи са Данским саветом за избеглице.

У Прихватни центар у Прешеву је од поноћи стигло из Македоније око 2.000 избеглица, а у просеку их је дневно између 3.000 и 4.000 избеглица.

Он је казао да је било јако пуно избеглица у октобру, између 6.000 и 7.000, док је сада тај број несто смањен због предстојеће зиме, штрајка поморских превозника и привремене блокаде на граници Грчке и Македоније.

Шодер је нагласио да се изводе многи радови и да ће након њих бити доста побољшани услови у Прихватном центру у Прешеву, који ће бити спреман да помогне тим људима током зиме.

"Све избеглице које дођу овде ће имати кров над главом", рекао је он и изразио очекивање да ће сви радови бити готови пре снежних падавина.

У Центру је обезбеђено и 14 тоалета са кабинама за туширање за мушкарце и жене, укључујући и по један за особе са инвалидитетом.

У Центру је обезбеђено и неколико контејнера које користе мајке за дојење беба.

Шодер је након посете Прихватном центру у Прешеву заједно са координаторком УН у Србији Иреном Војачковом Солорано обишао и нови камп у Миратовцу.

Мохамад из Ирака је у Прихватном центру у Прешеву рекао Тањугу да је задовољан условима у том центру.

"Прошили смо пут до Истанбула и Грчке и веома смо задовољлни условима у Србији", казао је он.

Абдала из Сирије каже да му је било веома лоше током путовања до Србије јер, како каже, у Грчкој су га држали на обали три дана без хране.

"Доста се деце и људи подавило у мору током тог путовања. Условима у Србији сам веома задовољлан. Србија је супер", казао је 57-годишњи Сиријац.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара